Skrb vzbujajoče

Pri tretjini sodelujočih v meritvah radioaktivni radon čez mejo varnega

Saša Dragoš
19. 1. 2023, 19.15
Deli članek:

Zavod za varstvo pri delu vabi prebivalce 51 radioaktivnemu radonu najbolj izpostavljenih občin, naj oddajo prijavnico za brezplačno merjenje plina. Financira ga ministrstvo za zdravje. Zunaj akcije, ki jo organizirajo od sprejema namenske uredbe leta 2018 in spoznanja, da je radon bolj nevaren, kot so sprva predvidevali, meritve stanejo 40 evrov.

Dreamstime
Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Ministrstvo za zdravje s pooblaščenim Zavodom za varstvo pri delu (ZVD) petič zapovrstjo vabi prebivalce 51 občin jugovzhodne, kraške Slovenije in dela Gorenjske, naj opravijo meritve radona v bivalnih prostorih. Na voljo je 480 brezplačnih meritev, nekaj kontrolnih bodo omogočili tudi zunaj najbolj izpostavljenega prostora.

Radon z alfa sevanjem je bolj nevaren, kot so sprva domnevali

Uvodne meritve so ljudje sprejeli mlačno, zadnji leti pa merilniki hitro poidejo. Medtem so namreč spoznanja o nevarnosti radioaktivnega plina, ki nastane iz radija v razpolovni verigi urana, potrdila večjo nevarnost sevanja od prvotnih raziskav. Sočasno v merjenjih po domovih običajno odkrijejo tretjino čezmerno obsevanih. V meritvah, ki po šolah in vrtcih sistematično potekajo od leta 2006, pa so vedno našli krepko čez polovico čezmerno obsevanih.

Dreamstime
Če se niste uvrstili na seznam za brezplačne meritve radona, lahko naročite plačljivo meritev, ki znaša 60 evrov.

Zadnja analiza je iz leta 2020, ko so merili v 181 vrtcih in šolah in čezmerne količine radona odkrili v 55 odstotkih objektov. Podatek je presenetljiv glede na dejstvo, da je bilo do zdaj veliko zavodov saniranih.

Po zaostritvi je najvišja dopustna meja radona 300 Bq/m³. Bekerel pove, koliko radioaktivnih razpadov atoma radon se zgodi vsako sekundo v kubičnem metru zraka. Nevaren je z razpadnimi produkti, zlasti s polonijem, svincem in bizmutom, ki se v zraku vežejo na prašne delce in aerosole ter z dihanjem preidejo v pljuča. Izpostavijo jih notranjemu, alfa sevanju. To letno povzroči desetino smrti zaradi pljučnega raka oziroma več, kot je umrlih v prometnih nesrečah.

Prijava za merilnik je preprosta

Uredba Slovenijo deli na večino občin z nizkim tveganjem, 27 občin z zmernim in 24 občin z visokim tveganjem. Slednjih 51 leži na poroznih, kraških ali lapornih tleh. Le v Idriji in v Poljanski dolini je sevanje povzročeno umetno z rudarjenjem in odloženimi žgalnimi ostanki rud z visoko vsebnostjo urana. Na meritve se lahko prijavijo ljudje iz 51 tveganih občin. Na Primorskem jih je enajst: Divača, Sežana, Hrpelje - Kozina, Komen, Pivka, Postojna, Miren - Kostanjevica, Idrija, Kanal, Nova Gorica in Ilirska Bistrica. Prijava je preprosta.

Primorske novice
Zemljevid tveganja

Spletni iskalnik po vtipkanju ZVD/radon odpre prijavnico. ZVD pošlje detektor, ki ga je treba za mesec do dva namestiti v najbolj obljuden pritlični prostor in ga nato v priloženi kuverti vrniti. ZVD ga odčita in nas seznani z rezultati in morebitnimi ukrepi. Če so dovoljene vsebnosti plina le malenkostno presežene, zadošča zračenje. Trikrat presežene vrednosti zahtevajo ureditev talnega odzračevanja, ki stane od 1000 do 2000 evrov. Pri višjih vrednostih je potrebna sanacija v sodelovanju s strokovnjaki.

Tudi sanacija je preprosta, a radon je trdoživ

Ker 70-letno življenje ob mejni vrednosti radona pomeni petodstotno tveganje za pljučnega raka in se to z vsakimi sto dodatnimi bekereli poveča za 16 odstotkov, velja meritve opraviti večkrat. Te zunaj brezplačne akcije stanejo 40 evrov. Sanacija s talnim prezračevanjem je hitra in razmeroma poceni, a je radon trdoživ.

V Idriji so denimo najbolj obsevan vrtec nadomestili z novim, izpod njega odstranili vse žgalne ostanke, zatesnili tla in uredili prezračevanje, a so leta 2020 v obeh analiziranih igralnicah izmerili koncentracijo 700 oziroma 992 Bq/m³. Slabo so se na teh meritvah odrezale enote sežanskega vrtca. Najviše je s povprečnimi 1733 Bq/m³ segla enota vrtca v Komnu. V tej so, po uvodnih slabih meritvah pred desetletjem, namestili le klimatsko napravo. Za učinkovito se je izkazala sanacija s prezračevanjem in odvajanjem zraka izpod talnih plošč v osnovni šoli Črni Vrh. Leta 2020 so v njej izmerili malenkost nad dopustno mejo povišan radon le še v eni učilnici.