»Karkoli smo storili, je šlo narobe«

Župan Janković: Direktorica ZD Ljubljana »absolutno« še vedno uživa moje zaupanje

S.R.
10. 1. 2023, 14.21
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 14.42
Deli članek:

O pogovorih z zdravstvenim ministrom, današnji stavki pacientov in zadnjem dogajanju v Zdravstvenem domu Ljubljana je danes spregovoril ljubljanski župan.

Bobo
Zoran Janković današnjo stavko pacientov podpira, a dodaja, da zanj to ni stavka, temveč poziv k izboljšanju razmer.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci dejal, da sta se z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom dogovorila, da pogovorov javno ne bosta več komentirala vse dokler ne bo sklenjen kakšen konkreten dogovor. Po tem dogovoru pa bosta odločitve, rešitve oziroma spremembe, povezane s področjem zdravja v Ljubljani, skupaj predstavila javnosti. Je pa župan poudaril, da je osrednja točka njunih pogovorov vprašanje, kako rešiti problem pomanjkanja družinskih zdravnikov.

Janković se je sicer občankam in občanom še enkrat opravičil za dogajanje pred Zdravstvenim domom Bežigrad v zadnjem tednu. Prejšnji teden, ko sta tam bolnike začeli opredeljevati novi zdravnici, se je namreč pred zdravstvenim domom od zgodnjih jutranjih ur vila dolga vrsta ljudi, ki so želeli priti do svojega izbranega zdravnika. Konec tedna so tako spremenili sistem vpisovanja. Tako se odslej tam lahko opredeljujejo samo še pacienti, ki prejmejo vabilo, pri čemer imajo prednost starejši nad 65 let in kronični bolniki. A kot kaže s spremembo ljudje niso bili seznanjeni, tako se je včeraj pred zdravstvenim domom znova znašlo približno 30 ljudi, ki pa so jih morali odsloviti. »Karkoli smo storili, je šlo narobe,« je glede tega danes pojasnil Janković.

Podpira stavko in direktorico ZD Ljubljana

Na vprašanje, ali podpira današnjo stavko pacientov, je župan dejal, da sam ne bi rekel, da gre za stavko, temveč gre za poziv z željo, da bi ljudje prišli do svojega družinskega zdravnika, in »jaz to podpiram.« Dodal je še, da podpira vsako rešitev, ki bi pripeljala do izboljšanja razmer.

Ali direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič, okoli katere se je v zadnjih tednih, dokler ga včeraj nista zgladila, bil boj med ministrom Bešičem Loredanom in županom Jankovićem, še vedno uživa njegovo zaupanje? »Absolutno,« je odgovoril Janković, ki je dodal še, da je »vesel, da je direktorica.«

Koncesionarjem poslali opomine

Na novinarski konferenci se je pojavilo tudi vprašanje, koliko je tistih koncesionarjev, ki še niso vključeni v delo v dežurni službi Zdravstvenega doma Ljubljana, oziroma kaj je z njimi. Spomnimo, Janković in minister Bešič Loredan sta novembra podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine. V skladu z dogovorom se morajo v dežurno službo ZD Ljubljana vključevati vsi družinski zdravniki koncesionarji, sicer jim bo s 1. januarjem odvzeta koncesija. Glede na pojasnila na današnji novinarski konferenci je pregled pokazal, da so taki koncesionarji trije, vsem trem pa so že poslali opomin.