Odpraviti šume v komunikaciji

Sestali so se Golob, Bešič Loredan in Janković: minister za zdravje se je ljubljanskemu županu dvakrat opravičil

G.G.
9. 1. 2023, 17.08
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 19.38
Deli članek:

V torek se bo odvila stavka pacientov, v sredo je na vrsti stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Stanje v zdravstvu je že dlje časa kritično.

STA
Danes so se sestali premier Golob, župan Ljubljane Janković in minister za zdravje Bešič Loredan.

Premier Golob je dejal, da so se danes sestali z enim namenom. Zaradi dogajanja v Zdravstvenem domu Bežigrad, kjer so pacienti v zgodnjih jutranjih urah čakali na morebiten vpis pri osebni zdravnici. »Prizori so bili res nedopustni. Zdravstvo je pereče problematika in glavna prioriteta te vlade. Vemo pa, da se moramo posvetiti reševanju problemov in ne razčiščevanju osebnih razlik v pogledih,« je dejal Golob, pri tem pa meril na moža, ki sta stala ob njem, na zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Premier je dejal, da so se na današnjem sestanku dogovorili, da šume v komunikaciji odpravijo, »da potegnemo črto za nazaj in gledamo naprej in se dejansko posvetimo iskanju skupnih rešitev. Zavedati se moramo, da gre tako za reševanje urgentnih centrov in pomanjkanja družinskih zdravnikov.«

Napačna izjava na podlagi različnih informacij

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da je »osebno povsem narobe razumel dejstvo, da župan Janković pred novoletnimi prazniki ni uspel priti do mene. Če bi se takrat sestala, bi bila zadeva verjetno bistveno drugačna,« je začel Bešič Loredan in se opravičil, ker je dejal, da si glede na signale, ki jih je prejel, Janković želi »super« zemljišči dolgoročno prodati, zdravstveno dejavnost pa strniti drugje. Zakaj je to »napačno izjavil«, kot se je izrazil danes? Ker je »imel različne informacije z različnih strani, je predvidel, da župan Ljubljane to počne namenoma ali bog ne daj z namenom prodaje zdravstvenih domov«.

Janković je danes ministru zadevo pojasnil, slednji pa se mu je še enkrat opravičil, »ker je nepremišljeno ocenil na podlagi različnih mnenj, da želi karkoli početi z zdravstvenimi domovi v Ljubljani v korist pridobivanja premoženja Mestne občine Ljubljana«.

Bešič Loredanu se zdi najpomembneje, da ga bo Janković jutri obiskal, on pa mu bo predal vso dokumentacijo glede zdravstvenega doma. V prihodnje želijo na ministrstvu »združiti primarno in sekundarno raven UKC Ljubljana, poiskati rešitve v najkrajšem možnem času za urgentni center UKC Ljubljana in za zdravstvene domove v Ljubljani, da takih prizorov, kot smo jih vedeli, ne vidimo več,« je dejal. Poudaril je, da bodo rešitve iskali za zaprtimi vrati, da mnenja niso enaka, a da je potrebno na koncu najti kompromis v dobrobit slehernega prebivalca Ljubljane in Slovenije.

Novi zdravstveni domovi v Ljubljani

Jankovič je uvodoma poudaril, da je nedopustno, da kateri koli državljan nima svojega zdravnika. Župan svojo vlogo vidi v predlaganju možnih ukrepov na lokalnem nivoju: »Minister pa mora oceniti, kateri od njih so uresničljivi.« Med drugim je ocenil, da bi z 10 do 12 specializanti družinske medicine, ki bi lahko opredeljevali, zadostili vsem potrebam bolnikov brez zdravnika v Ljubljani.

Doslej so po njegovih navedbah v devet zdravstvenih domov, ki delujejo na območju Mestne občine Ljubljana (MOL), vložili 41,6 milijona evrov. »Vsi so prenovljeni, nazadnje je bil prenovljen oz dograjen Zdravstveni dom Bežigrad,« je poudaril.

V planu ima MOL še štiri zdravstvene domove. »V Jaršah čakamo na gradbeno dovoljenje, če ga dobimo prihodnji mesec, gremo poleti v gradnjo. Dela se projekt Zdravstveni dom Metelkova, kjer smo imeli drive-in testiranje. Nov zdravstveni dom bo pod Šmarno goro, na Rakovniku pa gre za rušitev starega in gradnjo novega. Vse skupaj bo stalo čez 25 milijonov evrov,« je pojasnil Jankovič.

Župan se je opravičil tudi vsem, ki so obtičali v vrsti pred ZD Bežigrad: »Dve zdravnici in šest sester je vpisovalo nove bolnike. Šlo je od ust do ust, na koncu smo imeli izjemno gnečo, izjemno neprijetno situacijo, nekateri so čakali celo noč, prišli so celo ljudje iz Maribora.« Ob tem je spomnil, da so podobno akcijo izvedli na Rakovniku že lani, pa ni bila tako medijsko odmevna kot nedavna za Bežigradom.