Poročilo o izrednem nadzoru

Se v vrhu policije obeta kadrovski vihar? Začasna ministrica Ajanović Hovnik terja ukrepanje ...

S.R./STA
10. 1. 2023, 12.42
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 14.45
Deli članek:

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik predstavlja načrt dela ministrstva in nekatere aktualne zadeve z delovnega področja ministrstva za notranje zadeve.

Bobo
Sanja Ajanović Hovnik danes ni izrecno zanikala, ali bi sama dolgoročno prevzela notranje ministrstvo.

Kdo bo v prihodnosti zasedel položaj notranjega ministra, zaenkrat še vedno ostaja neznanka. Tega je po odstopu Tatjane Bobnar začasno, za največ tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Slednja na današnji novinarski konferenci predstavila nekatere aktualne zadeve z delovnega področja ministrstva za notranje zadeve. Spregovorila je o posledicah poročila o izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov, ki ga je junija lani odredila tedanja ministrica za notranje zadeve Bobnarjeva.

Še vedno na položajih

Kot je prvi obširno poročal časnik Večer, gre za 160 strani dolg dokument, ki obravnava ravnanje policije na šestih protestih v Ljubljani letih 2020 in 2021. Avtorji poročila so ugotovili, da je policija neupravičeno uporabljala prisilna sredstva, kršila lastne odredbe in druge nepravilnosti. Po današnjem poročanju portala Necenzurirano.si so vsaj trije nekdanji visoki policijski funkcionarji iz obdobja nekdanjega generalnega direktorja Antona Olaja in takratnega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so bili odgovorni za prekomerno uporabo sile proti ljudem na protestih, še vedno zaposleni v ožjem vodstvu policije.

Poročilo po navedbah portala dokončno potrjuje, da so imeli ti ljudje ključno vlogo pri dogajanju na protestih 5. oktobra 2021, na katerih je policija središče Ljubljane zalila z oblaki solzivca, da se med njimi nihče ni upal postaviti po robu tedanjemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost Žanu Mahniču, ko je ta med protesti v operativnemu štabu policije verbalno napadel enega od njenih uslužbencev, ter da je moralo sedanje vodstvo policije vse to vedeti že več mesecev. Kljub temu so ti kadri še vedno na vodilnih položajih v slovenski policiji.

Primož Lavre
Center mesta je bil "zaplinjen."

Začasna ministrica pričakuje ukrepanje

Ajanović Hovnikova je danes o tem, ali je morebiti tudi sama med kandidati za novega notranjega ministra, dejala le, da je trenutno njena ključna naloga na tem resorju zagotavljanje njegovega nemotenega delovanja, o kandidatu za notranjega ministra pa da se bo izrekel premier Robert Golob, ko bo sprejel odločitev. Ali bi sama sprejela vodenje tega resorja, ministrica ni izrecno zanikala, odgovorila je le, da je sama "odlična ministrica za javno upravo".

Na notranjem ministrstvu zdaj po navedbah Ajanović Hovnikove pričakujejo, da policija v naslednjem koraku izvede notranje varnostne postopke preverjanja in na podlagi ugotovitev sproži delovnopravne postopke. Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, je že podala usmeritve in navodila, na podlagi katerih pričakuje ustrezno ravnanje policije.

O tem, koliko premestitev in zamenjav posameznih kadrov bo to prineslo, Ajanović Hovnikova danes ni odgovorila. Policija bo o svojih ugotovitvah poročala 31. januarja in takrat bo tudi znano, koliko ljudi so identificirali na policiji in koliko na notranjem ministrstvu, je dejala. "Naše poročilo je zelo eksaktno, iz njega jasno izhaja, kje smo identificirali težave, in pričakujemo, da jih bo policija našla na istem mestu in ob tem v nadaljevanju ustrezno ukrepala," je ob tem dodala ministrica.

Kot je še dejala, je sama kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da do takih zlorab nikoli več ne pride. Nadaljnje usmeritve policiji bodo tako šle predvsem v smeri priprave sistemskih ukrepov, ki bodo v bodoče preprečevali zlorabo policije. V pripravi sta tako tudi noveli zakonov o organizaciji in delu v policiji ter o nalogah in pooblastilih policije. Priprava sprememb bo po besedah Ajanović Hovnikove temeljila tudi na ugotovitvah poročila o nadzoru, spremembe organiziranosti pa prihajajo še v luči umika schengenske meje s slovenske južne meje.