velik znesek

Starša s sredstvi, namenjenimi iskanju male Maddie, plačala ...

R.T.
10. 1. 2023, 12.47
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 12.53
Deli članek:

Sodna bitka je izgubljena, poplačati je bilo treba sodne stroške.

Profimedia
Kate in Gerry McCann

Starša izginule Madeleine McCann sta morala za sodno bitko zaradi obrekovanja izplačati skoraj 7000 britanskih funtov. Denar je šel iz fonda, namenjenega iskanju njune hčerke.

Gerry in Kate McCann sta septembra izgubila 13-letno sodno bitko, ki sta jo bila zoper Portugalca Goncala Amarala. Sodna bitka ju je na Portugalskem stala 6695 britanskih funtov (približno 7600 evrov). Zadnja finančna injekcija v fond, ki premore 970 funtov (skoraj 1100 evrov), je prišla od prodaje mamine knjige z naslovom Madeleine, in sicer v višini 3500 funtov (skoraj 4000 evrov).

Profimedia
Goncalo Amaral

Fund je bil osnovan za zagotovitev varne vrnitve Maddie, ki je leta 2007 izginila na Portugalskem, kjer je dopustovala njena družina. Takrat je štela le tri leta.

Na koncu slavil Amaral

Profimedia
Christian Brückner

McCannova sta Amarala tožila zaradi trditev, ki jih je objavil v svoji knjigi. Amaral, ki je nekoč načeloval portugalski preiskavi dekličinega izginotja, je zapisal, da sta McCannova zaigrala hčerkino ugrabitev, potem ko naj bi ponesreči umrla. Leta 2015 je sodišče v Lizboni presodilo, da jima mora zaradi povzročene izplačati 440.000 funtov (skoraj pol milijona evrov). A že leto dni pozneje je bila odločitev sodišča razveljavljena, leta 2017 pa je vrhovno sodišče presodilo v prid Amarala. Takrat sta se zatekla na Evropsko sodišče za človeške pravice, kjer se je zgodba septembra lani tudi zaključila.

McCannova vztrajata, da sta se Portugalca po pravni poti lotila šele, ko so njegove »neosnovane« trditve imele negativne posledice na iskalno akcijo.

Nemški osumljenec

Leta 2020 so nemški preiskovalci za glavnega osumljenca za dekličino izginotje imenovali nemškega pedofila Christiana Brücknera, ki je trenutno za zapahi v Nemčiji. Ta vsakršno vpletenost zanika.