Brez predaje

Upokojenca bo sprehod po gozdu stal skoraj 1500 evrov

R.T.
10. 1. 2023, 11.45
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 11.49
Deli članek:

Kazen mu ni dala miru, zato se je odpravil na sodišče, a bo zdaj moral seči še globlje v žep.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gozd v bližini švicarskega kraja Braunau v kantonu Thurgau je že zadnjih 35 let priljubljena destinacija nekega upokojenega švicarskega zdravnika. Tja se redno odpravi na sprehod, pri čemer se v gozd pripelje z avtomobilom, ki ga vestno parkira na enem in istem mestu. Sam namreč prihaja iz bližnjega mesta Wil.

Kot kaže, je pri tem v preteklosti vedno spregledal opozorilno tablo, ki ljudi opozarja, da se po tej gozdni poti z avtomobilom ne sme voziti. Maja 2021 so ga zaradi prekrška oglobili s kaznijo v višini 100 švicarskih frankov (dobrih 100 evrov), a se je upokojenec pritožil, primer pa se je znašel na okrožnem sodišču v mestu Münchwilen.

Na sodišču je poudaril, da tam ni zaradi denarja, temveč zaradi tega, ker ne razume, zakaj so ga nenadoma oglobili, saj se tam brez težav vozi že zadnjih 35 let. Sam meni, da bi v tem primeru moralo obveljati običajno, nezapisano pravo. »V prometni ali kazenski zakonodaji ni običajnega prava,« mu je po poročanju švicarskih medijev med sojenjem pojasnil sodnik, ki je dodal še, da zgolj zaradi tega, ker jo je toliko let odnesel brez kazni, ne more biti izjema. A se upokojenec še vedno ni dal in je nadaljeval bitko s sodnimi mlini. Neuspešno! Ta se je zdaj končala, sodni stroški pa so v tem času znatno narasli. Skupaj s kaznijo mora zdaj izkašljati skoraj 1500 švicarskih frankov (skoraj 1500 evrov). Kot kaže, se upokojenec še nima namena predati, saj je po izreku sodbe naznanil, da bo »zmagal na vrhovnem sodišču.«