Dogajanje v ZD Ljubljana

Janković »zgrožen« nad izjavami zdravstvenega ministra Bešiča Loredana

S.R.
5. 1. 2023, 16.40
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 21.47
Deli članek:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki se je v sredo okoli razmer v zdravstvu razgovoril za POP TV, je s palico znova dregnil tudi v dogajanje v Ljubljani.

Bobo
Zoran Janković in Danijel Bešič Loredan

Če njegova izjava pred nekaj tedni, ko je dejal, da ga je ljubljanski župan Zoran Janković »prijazno opozoril,« naj Zdravstveni dom Ljubljana in njegovo direktorico Antonijo Poplas Susič pusti »na miru,« pri Jankoviću ni izzvala pretirane jeze - kot so namreč takrat pojasnili na Mestni občini Ljubljana, je bila navedeno izrečeno, ko ga je minister pozval, naj direktorico zamenja, iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo pa je po mnenju Jankovića povsem zgrešeno -, pa kot kaže Bešič Loredanovih najnovejših namigov v ljubljanski občini ne bodo spregledali. Kaj je včeraj dejal zdravstveni minister?

Zaprta zdravstvena domova in zemljišča

Bešič Loredan je za POP TV namignil, da ZD Ljubljana obeh nedavno zaprtih zdravstvenih domov v Ljubljani nima namena znova odpirati, saj da si glede na signale, ki jih je prejel, Janković želi »super« zemljišči dolgoročno prodati, zdravstveno dejavnost pa strniti drugje. Minister je znova ponovil še, da ima ministrstvo pri tem zavezane roke, saj je delovanje zdravstvenih domov v rokah posameznih občin, sami lahko odredijo le nadzor. Bešič Loredan odgovornost za klavrne razmere in hudo pomanjkanje družinskih zdravnikov na območju Ljubljane pripisuje tako direktorici kot občini, ki je soustanoviteljica zavoda. Navedb glede načrta odprodaje zemljišč Bešič Loredan nato podrobneje ni želel komentirati, dejal je le, da srčno upa, da tega ni v načrtu ljubljanske občine. Je pa poudaril, da bodo zadevi v Ljubljani »prišli do dna.«

Na njegove navedbe so se danes odzvali tudi iz Mestne občine Ljubljana, od koder so sporočili, da je župan Zoran Janković nad včerajšnjimi izjavami ministra za zdravje »zgrožen.« Dodali so, da je Janković v zvezi s tem ministru danes že poslal dopis, na katerega pričakuje odziv, samo zadevo pa bo komentiral na torkovi novinarski konferenci.