Knjiga, ki brska globoko

Drapal meni, da je delitev političnega pola na levo in desno sociološko in politično neplodna

P.K.
21. 11. 2022, 09.56
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 10.14
Deli članek:

To sredo, 23. novembra, bo ob 18. uri na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici razgibavanje možganov in preizpraševanje ravnanj o tem, kar v svoji pred kratkim objavljeni knjigi Homonizem spoznava Andrej Drapal.

Primož Lavre/Reporter
Andrej Drapal ima novo knjigo z naslovom Homonizem.

Se imate bolj za progresivne ali konservativne? Glede na vaš odgovor je velika verjetnost, ali vas bodo opredelili za levo ali desno usmerjenega. Ker da progresivno spodbuja, njegovo nasprotje pa zavira razvoj. In prihodnost seveda ustvarjajo progresivni.

Andrej Drapal ne dvomi o tem, da se motimo. Evolucijska biologija, ki jo je vzel za preučevalno metodo, ga je pripeljala do spoznanja, da je najvišja oblika odgovorne inovativnosti in razvoja konservativnost. Progresivnost je v slepi ulici, izhod pa v popolni zamenjavi paradigme: trajnosten je izvorni humanizem. Drapal ga izvirno poimenuje homonizem. Konservativnost je najvišja oblika odgovorne inovativnosti ter razvoja, ki ne temelji na utopiji, ampak na upoštevanju realnosti.

Svoboda in odgovornost

Revija Zarja
Leon Magdalenc bo vodil pogovor z avtorjem knjige. Magdalenc je tudi Drapalov dolgoletni prijatelj.

Razprava seže široko in poveže spoznanja najrazličnejših znanosti in humanistike. Podprejo in pojasnjujejo jih navezave na ključne fenomene sodobne družbe in posameznikove izkušnje. Avtor vprašanja, zadevajoča svobodo in odgovornost posameznika, obravnava skozi različne sodobne družbene podsisteme, kot so znanost, država, mikro in makroekonomija, digitalizacija in prostozidarstvo.

Pogovor z avtorjem knjige bo vodil Leon Magdalenc, avtorjev prijatelj od leta 1966. Magdalenc je eden od dveh Slovencev, ki je knjigo že prebral, zato pogovor ne bo mimobežen. Tudi on, tako kot Drapal, navdušeno piše. Širša javnost Magdalenca pozna kot kolumnista Dnevnika.

Drapal je izredno plodovit pisatelj, ki ga označujejo za filozofa, ki je postal evolucijski biolog. Že knjiga Kako stvari vznikajo iz leta 2008 je začela uvajati memetiko in biološko kompleksnost. Knjiga Brandlife (2016) je to teoretsko podlago prelila v samosvojo teorijo znamčenja. Drapalov Homonizem pa zgodbo prenaša na temeljna vprašanja trajnostnega bivanja.