Tega ne bodo smeli več uživati

Karel III. presenetil in to jed povsem prepovedal

P.K./STA
21. 11. 2022, 08.30
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 08.44
Deli članek:

Britanski kralj Karel III. je prepovedal postrežbo foie gras v vseh kraljevih rezidencah, so sporočili iz skupine za pravice živali Peta. Kralj je sporno pašteto že odstranil iz svojih rezidenc, ko je bil še valižanski princ. Iz Pete pa so sedaj sporočili, da so od kraljeve družine dobili pismo, ki potrjuje, da je to živilo umaknjeno.

Dreamstime
V kraljevih rezidencah te jedi ne bo več.

V znak hvaležnosti skupina kralju pošilja košarico "faux gras," ali lažni foie gras, ki jo je pripravil veganski kuhar Alexis Gauthier.

Dreamstime
Peta je nad njegovo potezo navdušena.

Tiskovna predstavnica organizacije Peta je dejala, da je "kralj Charles je že kot valižanski princ iz svojih rezidenc odstranil foie gras - zavržen izdelek, za katerega se race in gosi pred zakolom na silo hranijo, dokler njihova jetra ne nabreknejo do desetkrat večje velikosti, kot je njihova naravna velikost," ter dejala, da imajo potrditev, da to sedaj velja tudi za Buckinghamsko palačo in ostale kraljeve rezidence.

To naj storijo še ostali

Podpredsednica Pete Elisa Allen je vse prebivalce Otoka pozvala, naj sledijo kraljevemu zgledu in se foie grasu odpovejo na prihajajočem in na naslednjih božičnih večerjah.

Foie gras se sicer lahko uvaža in prodaja v Združenem kraljestvu, vendar je njegova proizvodnja prepovedana. Po brexitu naj bi nastopila tudi prepoved uvoza tega izdelka, vendar naj bi bili ti načrti zdaj preloženi.

Peta se zavzema tudi za to, da bi se kralj za svoje kronanje prihodnje leto odpovedal oblačilu iz pravega krzna in namesto njega uporabil živalim prijazno umetno krzno.