Na Cankarjevi v Ljubljan

VIDEO: "Širite, da ljudje vidijo, kako se naši policisti spravljajo nad mladoletnike"

P.K.
21. 11. 2022, 09.18
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 12.09
Deli članek:

V petek zvečer je v centru Ljubljane pri restavraciji s hitro prehrano na Cankarjevi 4, prišlo do incidenta, o katerem se na družbenih omrežjih pojavlja več filmčkov.

Facebook
Policija ga je odvedla ven.

Objavil jih je Žiga N., ki sporoča, da jih je zbral in na internetu delil, da bi Slovencem dal  videti, "kakšna je v resnici policija". V spletni objavi se sprašuje, ali niso ravno policisti tisti, ki bi morali zadeve, sploh narave, ko je v igri 'vroča kri', reševati na miren način in dodaja, da naproša "vse ljudi, da se ta novica razširi, da ljudje vidijo, kako se naši policisti spravljajo nad mladoletnike," je zapisal. Na posnetkih je razvidno, kako omenjenega policija iz restavracije odvede na prosto, poleg tega je zraven še filmček, ki istega mladeniča prikazuje na ljubljanski urgenci.

"Jebemo vam mater"

Žiga N. je strnil svoje doživljanje dogajanja: "Brez razloga so napadli mladoletne fante in jim povzročili zelo hude telesne poškodbe. Začelo se je tako, da je nekaj mladoletnih fantov vrglo pirotehnično sredstvo, nato pa so fantje s pirotehniko pobegnili. Za tem je prišla velika policijska okrepitev, za to se je velika množica mladine od strahu zapodila v McDonalds. Zaradi jeze in nevšečnosti so policaji začeli uporabljati silo nad mladostniki, starimi od 14 do 18 let, pri tem pa so uporabili tudi prisilno sredstvo (pendrek)," je zapisal. Po njegovem pisnem pričanju, so v mladostnike uperili tudi besede kot so: “jebemo vam mater, udrite po njima, ko jim jebe mater, udri majmuna, a hočte da vs še prefukamo," je naštel.

Kaj na to pravi policija?

Policijska uprava (PU) Ljubljana je pojasnila, kaj se je dogajalo. Sporočili so, da so intervenirali na zaprosilo zaposlenih v enem izmed gostinskih obratov. Na kraju dogodka so ugotovili, da je večja skupina mlajših oseb v obratu in na ulici pred njim, kršila javni red in mir, ter se nasilno vedla do zaposlenih.

"Posredovalo je več patrulj, policisti pa so ob prihodu zaznali več oseb, ki so kršile javni red in mir. Kričali so na zaposlene v gostinskem obratu in se z njimi, in drug z drugim, prerivali. Policisti so za vzpostavitev javnega reda uporabili prisilna sredstva zoper več posameznikov, ki so huje kršili javni red in mir in niso upoštevali ukazov policije," so povedali.

Kako so ravnali, preverjajo

Razkrili so še, da je večja skupina nato skušala ovirati postopke policije. Med drugim so na ulici uporabljale pirotehniko. "Po večkratnem pozivanju se je množica razšla. Po do sedaj znanih podatkih zoper množico ni bilo uporabljenih prisilnih sredstev. Prav tako po do sedaj znanih podatkih v dogodku ni bila nobena oseba poškodovana oziroma na kraju ni potrebovala zdravniške pomoči," je sporočila PU Ljubljana in dodala, da bodo postopek policije, upravičenost uporabe prisilnih sredstev, morebitne naknadne prijave poškodb ter vse okoliščine dogodka, "temeljito preverili v nadaljnjem postopku. Policisti prav tako nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh zaznanih kaznivih ravnanjih posameznikov, ter bodo ustrezno ukrepal," so še javili.