Ovadba zavržena

Nekdanji šef NPU Muženič: Zloraba, goljufija, oškodovanje

P.K./STA
21. 11. 2022, 10.32
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 13.08
Deli članek:

Evropsko javno tožilstvo je zaradi umanjkanja utemeljenega suma zavrglo ovadbo zoper nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Darka Muženiča, je danes sporočilo ministrstvo za finance. Muženiča je marca letos ovadil urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Damjana Žuglja.

Bobo
Kazenska ovadba urada zoper Muženiča se zavrže.

Urad je pod prejšnjim vodstvom 2. marca letos podal kazensko ovadbo zoper bivšega direktorja urada Muženiča zaradi suma storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo EU, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi.

Urad je 14. novembra letos prejel sklep Evropskega javnega tožilstva, da se kazenska ovadba urada zoper Muženiča zavrže, ker ni podan utemeljen sum, da je osumljeni storil naznanjena kazniva dejanja, je navedlo ministrstvo.

Zloraba in 60 tisoč evrov

Urad je marca letos vodil Žugelj, ki ga je vlada Janeza Janše marca 2021 po odstopu Ivana Kopina z mesta vršilca dolžnosti direktorja imenovala za v. d. direktorja, nato pa septembra lani tudi za polni petletni mandat. Aktualna vlada Roberta Goloba ga je zamenjala na ustanovni seji v začetku junija, za v. d. direktorice je imenovala Aniko Vrabec Božič.

Muženiču so po pisanju spletnega portala Siol iz marca letos v ovadbi očitali, da je zlorabil evropska sredstva ter sebi in skupini ovadenih oseb pridobil protipravne premoženjske koristi v višini skoraj 60.000 evrov. Zapisal oziroma naročil naj bi, da se posel kljub formalno javnemu razpisu podeli zasebnemu podjetju Mikrografija, je pisanje portala Požareport navajal Siol.

Nezakonita razrešitev

Muženič je po vodenju urada za preprečevanje pranja denarja leta 2019 v času vlade Marjana Šarca prevzel vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V času Janševe vlade maja 2020 ga je takratni direktor policije razrešil z mesta direktorja NPU, upravno sodišče je ugotovilo, da je bil razrešen nezakonito. V času sedanje vlade, julija letos, ga je v. d. generalnega direktorja policije znova pooblastil za vodenje NPU.