za podaljšani konec tedna

Nenavadno toplo je, konec tedna tudi do 26 stopinj Celzija

R.T.
26. 10. 2022, 09.27
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 09.33
Deli članek:

Temperatura zraka je precej nad dolgoletnim povprečjem.

Bobo
Po sonce bo treba v hribe.

Vreme je za ta čas nenavadno toplo – zadnje dni je bila povprečna temperatura kar 6 do 9 stopinj Celzija nad povprečjem med letoma 1981 in 2010, ugotavljajo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) in dodajajo, da smo nazadnje tako toplo vreme imeli v sredini septembra.

Včeraj se je sicer nekoliko shladilo, na Kredarici pa je zjutraj padal sneg. Kako pa bo v naslednjih dneh? Obsežen anticiklon bo preprečeval prodore hladnejšega in bolj vlažnega zraka nad naše kraje, zato bo vreme vsaj do prvih dni v novembru umirjeno, »šele v četrtek prihodnji teden se verjetnost za padavine nekoliko poveča«.

Temperaturni obrat

V anticiklonu se bo k nam od zahoda v višinah razširila zelo topla zračna masa.

Danes in v četrtek bo vremenski vpliv ugoden in v krajih s sončnim vremenom spodbuden.

»Ob koncu tedna bo temperatura na 1500 metrih tudi nad 15 stopinj Celzija, kar je bolj značilno za poletje kot za konec oktobra,« so sporočili z Arsa. Drugače bo pri tleh, saj bodo ob jasnih nočeh in šibkem vetru razmere idealne za nastanek temperaturnega obrata in megle, ki se bo po nižinah čez dan počasi razkrajala, zato bodo prisotne velike razlike v temperaturi – višji predeli bodo marsikje toplejši od meglenih dolin in kotlin. Po sonce bo torej treba v hribe.

Ob koncu tedna bodo jutranje temperature večina od 5 do 10 stopinj Celzija, bo morju bo še nekoliko topleje. Najvišje dnevne temperature pa bodo v krajih, kjer se bo megla hitreje razkrojila, to je od 21 do 26 stopinj Celzija. »Kaže, da bo najtopleje prav za podaljšan konec tedna. V začetku novembra se bo ozračje v višinah nekoliko ohladilo, a slane v večjem delu nižin še lep čas ni na vidiku,« so še sporočili vremenoslovci.