Pretresljivo

FOTO: Sporočilo iz Primorske: "Mama, jaz nočem vojne!"

P.K.
26. 10. 2022, 07.55
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 08.19
Deli članek:

Včeraj je bil zrak pred novogoriško mestno hišo nekoliko 'težek', saj so izobesili slike, ki predstavljajo izjemno pretresljive otroške upodobitve vojne.

MONG
Človek se zamisli...

Gre za zgodovinske risbe poljskih otrok iz leta 1946, ki zrcalijo njihova doživetja iz časa 2. svetovne vojne in nemške okupacije 1939-1945, ter sodobne risbe ukrajinskih otrok, povezane z aktualno vojno v Ukrajini.

Razstava z naslovom Mama, jaz nočen vojne, je skupen projekt poljskih in ukrajinskih arhivov, ki v Novi Gorici gostuje na pobudo Jane Kruh, direktorice Mladinskega centra Nova. S čustvenim besedami sta jo otvorila veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki in novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.

Vojna je nesmisel

"Ta razstava ima izjemen pomen, ker prikazuje, kako otroci vidijo vojno, in sicer zdajšnji otroci v Ukrajini in otroci na Poljskem tik po drugi svetovni vojni. Zanimivo je to, da jo oboji dojemajo na enak način in imajo enaka občutja. Videti je tudi, da se okupator prav tako obnaša na enak način, z nasiljem tako do vojakov kot do civilistov, med njimi otrok. To je zelo žalostno," je ob odprtju dejal Olendzki.

MONG
Župan dr. Klemen Miklavič na levi, na desni pa veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič pa je poudaril, da se iz razstavljenih risb otrok človeka najbolj dotakne, ker je v njih tako jasno predstavljen nesmisel vojne in posledice, ki jih vojna pušča na prebivalstvu. "Vsaka krivica, in vojna je krivica, pripelje nove krivice in veliko časa je potrebnega, da se zabrišejo sovraštva, zamere, ki jih povzroči vojna. Zato Evropa danes temelji na vrednotah, ki preprečujejo, da se vojne ponavljajo. Vrednote sodelovanja, prijateljstva, te so tiste, ki potem botrujejo tudi vrednoti miru, torej vlogi in dragocenosti, ki jo prepisujemo miru," so njegove besede.

MONG
Ob prizorih, k so jih naslikali otroci, človek ostane brez besed.

Odprtja razstave se je udeležila tudi begunka Irina iz Ukrajine, ki je povedala: "Razstava je zelo pomembna zato, da ta država in svet ne bi pozabila na položaj Ukrajine in trpljenje otrok, ki zdaj odraščajo v vojnih razmerah," so bile njene besede.