"ilegalec"

Brazilski predavatelj v resnici ruski vohun

J.P.
26. 10. 2022, 06.51
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 06.55
Deli članek:

Norveške varnostne službe so aretirale univerzitetnega predavatelja, obtoženega, da vohuni za Rusijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Notranja varnostna agencija PST je moškega aretirala na poti v službo, potem ko ga je prepoznala kot »grožnjo temeljnim narodnim interesom«.

Osumljenec, ki je v četrtem desetletju svojega življenja, se je izdajal za brazilskega akademika, v resnici pa naj bi bil Rus. V ruskem veleposlaništvu v Oslu so za lokalne medije sicer povedali, da identitete moškega ne poznajo.

V omenjeni službi se bolj kot tega, da bi pridobljene informacije ogrožale državno varnost Norveške, bojijo, da bi jih Rusija zlorabila. Kaj je sicer bil povod za aretacijo v točno tistem trenutku, ni znano.

Sodišče je zoper moškega odredilo štiritedenski pripor, primer pa naj bi bil, tako PST, »gromozanski«.

Osumljenec naj bi bil del ruskega programa »ilegalcev«. Ti naj bi iskali nove agente in pripravljali teren za druge vohune. Šlo naj bi torej za dolg in drag proces usposabljanja.

Vohun, čigar identiteta ni bila razkrita, je na Norveško prispel decembra lani, da bi s tamkajšnjimi vladnimi agencijami raziskoval »hibridne grožnje«, povezane z najbolj severnim delom te skandinavske države, in sicer kot neplačani raziskovalec, kar je neobičajno, ne pa tudi brez primere.

Dostopa do zaupnih podatkov ni imel.

V zadnjih nekaj tednih so zaradi suma vohunjenja na Norveškem aretirali več ruskih državljanov, od tega osem zaradi pilotiranja dronov in fotografiranja kritične infrastrukture.

Norveška, ki je članica zveze Nato, je največji dobavitelj plina evropskih državam – na tem položaju je zamenjala ravno Rusijo.