nord

Oligarhova jahta v Južni Afriki

J.P.
26. 10. 2022, 07.43
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 07.55
Deli članek:

57-letnik je pred začetkom vojne bil najbogatejši Rus.

Profimedia
Jahta Nord

V začetku tedna je iz Hongkonga izplula več kot pol milijarde evrov vredna jahta ruskega oligarha Aleskeja Mordašova, zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Zdaj je znano, da bo 141-metrsko jahto Nord privezal v Cape Townu, glavnem mestu Južne Afrike. Tamkajšnja opozicija je vlado pozvala, naj jo zaseže, a so iz urada predsednika Cyrila Ramaphose sporočili, da ne vidijo razloga, zakaj bi pristali na sankcije Združenih držav Amerike in Evropske unije, uvedene zoper Rusijo.

Zahodne države so po ruski invaziji na Ukrajino sankcionirale več kot 1000 ruskih državljanov in podjetij.

Vlada Ramaphose Rusije od začetka vojne še ni neposredno kritizirala ter se vzdržala obsojanja v Združenih narodih.

Zaenkrat ni znano, ali je Mordašov dejansko na jahti. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bil, je pa prejšnji teden njegov predstavnik za stike z javnostmi sporočil, da je v Moskvi, odkar je njegova jahta prispela v Hongkong.

57-letnik je pred začetkom vojne bil najbogatejši Rus. Ko so ga doletele sankcije Zahoda, se je pritožil, da v rusko politiko ni vpleten in da ima v Kremlju le malo vpliva.

Marca mu je italijanska policija zasegla 65-metrsko jahto Lady M, tega pa si ni želel tudi za Nord, ki velja za eno najbolj ekstravagantnih plovil na svetu. Kmalu po začetku vojne v Ukrajini je jahta zapustila Sejšele in se usmerila proti Vladivostoku.

Najti mednarodno pristanišče za takšna plovila pa ni mačji kašelj. Večina jih je v Evropi, kjer pa bi jahto nemudoma zasegli.