Covid-19

Jereb: Dosegli smo vrh, večina pozitivnih bolnikov v bolnišnicah zaradi drugih težav

S.R.
27. 7. 2022, 13.43
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 14.29
Deli članek:

O aktualnem stanju na področju epidemije covida-19 in predvsem razmerah v največji slovenski bolnišnici je danes spregovoril Matjaž Jereb s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Twitter/Vlada RS
Matjaž Jereb

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb pojasnjuje, kakšno je trenutno stanje glede epidemije covida-19 v UKC Ljubljana. Jereb je tudi vodja nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid bolnike v zdravstvenem sistemu, ki jo je na začetku julija imenoval minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Ocenjujemo, da smo dosegli vrh in smo na platoju," je dejal Jereb in pripomnil, da temu v prid govorijo tudi številke, saj povprečno število okuženih v zadnjem tednu ostaja enako. Bolnišnice so sicer še vedno obremenjene, a se število novosprejetih covidnih bolnikov ustavlja, porast ni več tako strm, pri čemer ocenjujejo, da bo število bolnikov v drugi polovici avgusta začelo upadati.

Zmanjšuje se tudi število zdravnikov, ki so zaradi okužbe odsotni z dela. Po navedbah Jereba je bilo takih zdravnikov na včerajšnji dan 90.

V UKC Ljubljana se sicer trenutno na navadnih oddelkih zdravi 89 covidnih bolnikov, na intenzivni negi jih je 10. A je Jereb pojasnil, da je večji del teh bolnikov sprejetih zaradi drugih zdravstvenih težav. Približno 25 do 30 odstotkov covidnih bolnikov je tam dejansko zaradi okužbe s sars-cov-2, razmerje pa je podobno tudi na intenzivni negi. Na pediatrični kliniki se zdravijo tudi trije otroci, pri čemer eden potrebuje kisik, dva pa sta bila sprejeta zaradi drugih razlogov. V porodnišnici zdravijo tudi eno pozitivno porodnico. Starostna struktura covidnih bonikov je sicer podobna tisti v prejšnjih valovih. Povprečna starost na navadnih oddelkih je približno 78 odstotkov, na intenzivni negi pa je nekoliko nižja, in sicer približno 71 odstotkov. V bolnišnicah še vedno prevladujejo ljudje, ki niso cepljeni, a je v tem valu odstotek cepljenih (med 35 in 40 odstotki je cepljenih) nekoliko višji kot v prejšnjih. Kar je tudi pričakovano, saj je pri večini od takrat, ko so prejeli zadnji odmerek cepiva, minilo že kar nekaj časa.

Jereb je komentiral tudi zadnjo potezo avstrijskih oblasti. Avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch je namreč včeraj naznanil, da bodo tisti s pozitivnimtestom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, lahko zapustili dom, nositi pa bodo morali masko tipa FFP2. S tem za te ukinjajo izolacijo. Kot je dejal Jereb, je to ekonomsko morda učinkovito, nikakor pa ne tudi "zdravstveno sprejemljivo, gre za moj pogled. Te poteze strokovno ne moremo zagovarjati in je podpreti. Če me vprašate kot zdravnika, je osnovno vodilo, da bolani ljudje ne hodijo okoli."