Trenja v Cerkvi

Kako je mariborski nadškof "fockal" prevaljskega župnika Franca Brgleza

J.V.
27. 7. 2022, 12.57
Posodobljeno: 28. 7. 2022, 01.23
Deli članek:

V Makolah je že dal brusiti parket, prebeliti stene, nakupil pohištvo, zdaj pa Franc Brglez ostaja župnik na Prevaljah.

Mediaspeed
Alojzija Cvikla je za mariborskega nadškofa metropolita marca 2015 imenoval papež Frančišek.

Mesec avgust je mesec, ko se mariborski nadškofiji tradicionalno izvajajo premestitve duhovnikov. Do menjave naj bi prišlo tudi v župniji na Prevaljah na Koroškem, kjer si je župnik Franc Brglez šest let zaman prizadeval za izgradnjo novih pastoralnih prostorov.

V tem času je Brglez želel urediti ustrezne župniške prostore, ki bi zadostili potrebam po dveh veroučnih učilnicah, prostoru za skavte, dvorani za cca 70 ljudi in garaži z depojem. Ker ni uspel, je mariborskemu nadškofu msgr. Alojziju Cviklu že konec marca po protokolu ponudil svoj odstop.

Nadškof je odstop sprejel, potem pa si je premislil. Brglez na Prevaljah namreč ostaja, ker je, kot pravi, klonil pod pritiski nadrejenih, predvsem pa ga je prestrašila izjava nadškofa Cvikla, da gredo v primeru njegovega odhoda Prevalje pod soupravo druge župnije, da torej ostanejo brez lastnega duhovnika.

"Prevalje s skoraj 7 tisoč ljudmi so v tem oziru na ravni neke vaške župnije"

Tako 15. julija Brglez (med drugim) v prilogi nedeljskemu pismu prevaljskim faranom, kjer je podrobneje pojasnil svoje razloge za odhod ter križe in težave z mariborsko nadškofijo:

"To, kar uporabljamo sedaj: za ves verouk - preko 200 veroučencev, pevske vaje za pevce, sestanke in vsa druga srečanja - Vera in luč, Karitas, skavti…, je ob koncu šestdesetih oziroma v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja zgradil spoštovani dekan g. Močilnik."

"Razumljivo je, da je vse po tolikih letih dotrajano. V sanitarijah imamo zaradi poroznosti cevi v stenah in v tleh vodo napeljano kar po zraku. Ena sama učilnica ob štirih katehetih nikakor ne zadostuje, nimamo prostora za versko – kulturno dejavnost, ki se nam še nudi zaradi zavzetih posameznikov."

"Del nadškofijske oblastne garniture pa se naslaja v popolnem ignoriranju naših potreb in podane vloge. Njihova odločitev kaže na odsotnost preudarnosti, modrosti in poštenosti. To je glavni razlog, da sem g. nadškofu 31. marca poslal odpoved, ker se v takih okoliščinah preprosto ne vidim."

Svoje dodal še Lesnikov Janez oz. pogrošna poroka pod kozolcem

"Morda bi me g. nadškof v najinih dveh pogovorih v Mariboru in na Prevaljah uspel prepričati, da bi ostal na župniji, če ne bi svoje dodal pa še Lesnikov Janez (generalni vikar mariborske nadškofije, op.p.). Gre za poroko Jevšnikar – Glazer, ki je bila z Lesnikovim dovoljenjem kar v kozolcu na Poljani. Navkljub mojemu nesoglašanju, saj sta cerkev in kozolec v neposredni bližini, je za to poroko pod kozolcem pooblastil jezuita p. Jožeta Poljanška, župnika v Radljah ob Dravi."

"Ta je poroko opravil pod kozolcem 23. aprila tega leta. V obveznem sporočilu poroke župniji krsta neveste pa je ta radeljski župnik kot poročitelj lažnivo napisal, da je opravil poroko, citiram: "V cerkvi sv. Janeza Krstnika na Poljani – Prevalje" in ne pod kozolcem, kjer je dejansko bila. Moja odpoved prevaljski župniji je dokončna. Ne morem prenesti, da bi me taki nadškofijski nagajivci "fockali" še naprej."

"Kaj naj rečem o tej precej zapleteni prevaljski zadevi"

V zadnjem nedeljskem pismu faranom pa je Brglez presenetil, da na Prevaljah ostaja. Tako med drugim navaja: "Za razrešitev župnika na Prevaljah z 31.7.2022 mi je g. nadškof že poslal odlok. Zato sem na svoje stroške v makolskem župnišču, kamor bi se naselil, že dal brusiti parket, prebeliti prostore in kupil potrebno pohištvo. Vse to znaša nekaj tisoč eur. Torej sem mislil resno. V petek, 15.7., ko sem objavil svoje pismo, pa se je začelo drugače."

dreamstime
Prevalje s skoraj 7 tisoč ljudmi so po pisanju župnika Breznika glede pastoralnih prostorov "na ravni neke vaške župnije".

"Nisem si premislil, ne, kar sem sklenil zaradi nastale situacije, da odidem, temveč moram priznati, da sem klonil pod pritiskom članov ŽPS, gospodarskega sveta, odbora za izgradnjo prostorov, predsvem pa me je tisti večer prestrašila in zgrozila izjava g. nadškofa, da če grem jaz s Prevalj, gredo pa Prevalje pod soupravo druge župnije, torej ostanejo brez lastnega duhovnika. V tako katastrofo prevaljske župnije pa res ne bi mogel zapeljati."

Zadnje mesece živel kot voznik z zategnjeno ročno zavoro

"V petek me je po e-pošti g. nadškof obvestil, da je preklical odlok o mojem odhodu s Prevalj in da daje soglasje za gradnjo. Torej ostajam na Prevaljah in lahko gradimo pastoralne prostore! Z vami vred se sprašujem, čemu vse to. Iskreno zapisujem, da sem zadnje mesece živel na Prevaljah, podoben vozniku z zategnjeno ročno zavoro. Od 31. marca nisem mogel prestopiti praga tako rekoč nobene hiše v župniji. A ljudska modrost pravi, da je vse za nekaj dobro. Zanesem se nanjo."

"Ne, kot da bi bilo nepomembno, kar se je dogajalo v bližnji preteklosti z župnijo in menoj, temveč je daleč pomembnejše to, kar je pred nami. Drug drugemu pomagajmo zakopati minule bridkosti, da bomo z roko v roki sploh sposobni ustvariti svetlejšo prevaljsko prihodnost. Sedaj imamo več možnosti. Le upamo lahko, da česa podobnega z nadškofijskega peskovnika več ne pride. G. nadškof je mene in vse vas povabil k "novemu obdobju" zaupanja in sodelovanja."

Nadškofija popustila pod pritiski Brgleza in njegove ekipe s Prevalj?

Za komentar na očitke o pritiskih smo zaprosili mariborsko nadškofijo, kjer so nam odgovorili: "Gospod Franc Brglez je 31. 3. 2022 poslal nadškofu nepreklicno pisno odpoved župniji in to potrdil tudi v kasnejšem pogovoru z nadškofom. Gospod nadškof je ugodil Brglezovi želji in 5. 7. 2022 izdal odločbo o njegovi razrešitvi in o imenovanju novega župnijskega upravitelja ter dal navodila za predajo župnije. S tem bi župnija imela še naprej lastnega duhovnika in bi ne bila v upravi sosednje župnije."

"Kljub domnevno zaključeni zadevi so predstavniki župnije, skupaj z gospodom Francem Brglezom, prejšnji teden obiskali nadškofa in povedali, da se z menjavo župnika ne morejo sprijazniti in da menjavi nasprotujejo. V skrbi za dobro župnije in vseh prevaljskih župljanov je gospod nadškof upošteval mnenje predstavnikov župnije Prevalje in gospoda Brgleza." 

Nekdo v tej zgodbi greši in laže. Župnik Brglez trdi, da bi v primeru njegovega odhoda Prevalje ostale brez lastnega duhovnika, G. nadškof pa, da temu ne bi bilo tako. Kdo se bo cvrl v peklu?