Zanimivosti

Za jakno Buzza Aldrina iz misije na Luno plačal 2,7 milijonov evrov

M. T. V.
27. 7. 2022, 13.49
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 13.49
Deli članek:

Sotheby's zgodovinsko oblačilo prodal na dražbi, kupec ostaja anonimen, jakno je dražil preko telefona.

Profimedia
'Vesoljska' jakna Buzza Aldrina

Na dražbi v New Yorku je bila prodana jakna, ki jo je astronavt Buzz Aldrin nosil na prvi misiji na Luno. Neznani kupec je zanjo odštel skoraj 2,7 milijonov evrov, s čimer je to najdražji vesoljski artefakt, kar so jih kdaj prodali na dražbi (hkrati pa tudi najdražja jakna).

Gre za belo jakno iz negorečega materiala, ki jo je Buzz nosil v vesoljskem modulu Columbia, na njej je všit napis z njegovim imenom, ameriška zastava in znak misije Apollo 11. Jakno je kupil zasebni kupec, ki pa se ni želel razkriti.

Buzz je z Neilom Armstrongom prvi človek, ki je leta 1969 stopil na Luno, medtem ko je v raketi ostal Michael Collins. Collinsonova in Armstronogova jakna sta v lasti muzeja Smithsonian, pravkar kupljena Buzzova jakna pa je edini kos 'zgodovinskega vesoljskega oblačila', ki je v zasebni lasti.

Predmeti iz vesoljskih misij so vse bolj priljubljeni, kar pripisujejo ponovno zbujenemu zanimanju za vesolje, ki so jih sprožili zasebni poleti Elona Muska v Zemljino orbito, načrti za osvajanje Marsa in napovedi o prihajajočem vesoljskem turizmu.