Dimna zavesa

FOTO: Oblak dima dosegel osrednjo Slovenijo in tudi Julijske Alpe

S.R./STA
23. 7. 2022, 07.22
Posodobljeno: 23. 7. 2022, 19.08
Deli članek:

Oblak dima je iz goriškega Krasa prišel nad osrednjo Slovenijo.

Bobo
Dim je zvečer dosegel tudi Julijske Alpe.

"Vajeni smo rdečkastih sončnih zahodov, ne pa rdečega sonca, tega so ugledali ponekod na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Oblak dima se je namreč popoldne in zvečer razširil s Krasa proti severovzhodu, kar je lepo razvidno tudi iz animacije satelitske slike," je v petek zvečer prek Twitterja sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Zaradi požarov na Krasu pa so danes povišane vrednosti delcev pm10 na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika lahko pričakujemo povišane ravni delcev tudi v osrednjem delu Slovenije.

Bobo
Dim je zvečer dosegel tudi Julijske Alpe.

Gasilci so se včeraj že šesti dan zapored borili z ognjenimi zublji, razmere na goriškem Krasu pa se včeraj zvečer še niso umirile. Okrog Kostanjevice na Krasu je bilo vse več dima, predvsem na severu. V dim je bila ovita tudi Obala. Pri nekaj ljudeh se je pojavilo draženje oči in dihal, zato tudi na tem območju veljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, naj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, v primeru zdravstvenih težav pa se posvetujejo z zdravnikom.

Bralka Alenka
Dim nad Butajnova nad Horjulom.