Gasilsko znanje

Minč iz Pečk je češki turistki na dopustu rešil življenje

Mojca Vtič
22. 7. 2022, 21.14
Deli članek:

Neverjetno poletno zgodbo na Hrvaškem je letos doživel in spisal Dominik Gajser, gasilski tovarišiji in znancem znan kot Minč, iz Pečk pri Makolah. Njegovi pripravljenosti pomagati človeku v stiski in gasilskemu znanju se lahko zahvali češka turistka, ki ji je makolski gasilec rešil življenje.

Sonja Strnad
Makolčan Dominik je imel letos v Makarski nadvse »doživet« dopust, saj je kar dvakrat pomagal turistom. Prvič je reševal življenje češki turistki, drugič pa popolnoma premraženemu kopalcu, ki ni mogel do obale.

»Osrednja plaža v Makarski je bila polna ljudi, brisača ob brisači, temperatura zraka je bila okrog 38 stopinj Celzija. Ležal sem na plaži, malo sem pogledal na desno in zagledal moškega, ki je ženo držal iznad vode. Takoj sem videl, da nekaj ni v redu, in sem se pognal v vodo ter mu pomagal priti na obalo. Ženska je bila pri zavesti, vendar modra po obrazu in penasta okoli ust. Na pomoč sem poklical reševalca in jo dal na stran, da je začela bruhati,« se je pretresljivega počitniškega dogodka spomnil Dominik Gajser.

V nasprotju z množico ljudi, ki jih je zagrabila panika, se je izkušeni gasilec in dolgoletni gasilski sodnik odzval mirno, premišljeno. »Zagotovo je reakcija tudi plod izobraževanj, ki smo jih deležni gasilci, in leta gasilskih izkušenj,« je dejal. In zahvala? »Največja je bila ta, da sem naslednji dan od vodje reševalcev izvedel, da je gospa v stabilnem stanju na opazovanju v bolnišnici v Splitu,« je skromno odgovoril.

Pomagal še prezeblemu kopalcu

A reševalna akcija češke turistke je bila le uvod v letošnje počitnice. Močna burja je pred dobrim tednom v enem samem dnevu premešala in močno ohladila morje; v Dubrovniku je bila temperatura morja še nekaj dni za orkansko burjo pod 20 stopinjami Celzija. Kljub nizkim temperaturam vode in zraka se nekateri turisti niso želeli odpovedati morski izkušnji.

»Voda je bila resnično mrzla, še vedno pa je pihala burja. Zagledal sem moškega, ki je nemočen in ves tresoč prišel iz vode, poklical je na pomoč. Ponovno nisem pomišljal in sem odhitel k človeku. Z reševalcem sva ga ovila v folijo, da se je ogrel.«

Znanje prve pomoči, ki ga premorejo posamezniki in gasilci, ki jim je odmerjena vse večja vloga reševalcev, se je tako ponovno izkazalo za neprecenljivo. »S tamkajšnjimi reševalci sem se nato pogovarjal o organizaciji gasilstva in prvih posredovalcev v Sloveniji. Bili so presenečeni nad organiziranostjo gasilske reševalne službe pri nas, obenem pa so priznali, da žal tega na Hrvaškem ne izvajajo,« je dodal Dominik Gajser, gasilec z dušo in srcem.