Vojna v Ukrajini

Zelenski: Premirje ni mogoče, dokler ne osvobodimo izgubljenega ozemlja

S.R.
22. 7. 2022, 21.08
Posodobljeno: 22. 7. 2022, 21.12
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v današnjem intervjuju za časnik Wall Street Journal poudaril, da premirje z Rusijo ni mogoče, brez da Ukrajini vrnejo zavzeta ozemlja.

Profimedia
Volodimir Zelenski

V nasprotnem primeru, če bi Rusija obdržala ozemlja, ki jih je osvojila od začetka invazije, bi premirje po njegovih besedah zgolj podaljšalo vojno in spodbudilo še širši konflikt, pri čemer bi se ruskim silam omogočilo, da se ponovno oborožijo za naslednjo fazo vojne. »Zamrznitev konflikta z Rusijo pomeni premor, ki Rusiji omogoči počitek,« je dejal.

Zelenski je obenem poudaril, da tudi ukrajinska javnost meni, da morajo najprej osvoboditi zasedena območja, nato pa začeti pogajanja o tem, »kaj storiti in kako bi lahko živeli v naslednjih stoletjih.«

Znova je izpostavil, da Ukrajina nujno potrebuje sisteme zračne obrambe, s katerimi bi preprečili ruske napade z raketami dolgega dosega na ukrajinska mesta daleč od prve bojne črte. Dejal je, da ameriški mobilni raketni sistemi Himars, čeprav so učinkoviti, ne zadostujejo za preobrat v vojni.

Dotaknil se je tudi današnjega podpisa sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. »Diplomatske koncesije Moskvi morda nekoliko stabilizirajo trge, a nudijo le začasno uteho in se v prihodnosti vrnejo kot bumerang.«