simbolična gesta

Vlada junakom na Krasu namenila finančno nadomestilo. Toliko bodo prejeli gasilci ...

S.R.
22. 7. 2022, 19.38
Posodobljeno: 22. 7. 2022, 19.50
Deli članek:

Vlada je danes sprejela odločitev, da se gasilcem zagotovi finančno nadomestilo.

Andrej Petelinšek / Večer
Na Krasu danes gasi približno 1000 gasilcev.

Kot je že včeraj napovedal slovenski premier Robert Golob, bo vlada slovenskim prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem, ki sodelujejo v akciji gašenja požara, med katerimi se številni na Krasu z ognjenimi zublji borijo v času dopusta in brez plačila, namenila finančno injekcijo. Enako je potrdil tudi danes ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu. Dejal je sicer, gre za simbolično gesto, ki pa je potrebna, "da bodo vsi, ki prostovoljno pomagajo na Krasu, vsaj v enem delu finančno nagrajeni. Gre za majhen, vendar pomemben izkaz hvaležnosti."

Vlada je pozneje na dopisni seji odločitev, da se jim zagotovijo finančna sredstva, tudi sprejela. Gasilci in drugi prostovoljci bodo nadomestila prejeli preko prostovoljnih gasilskih društev in drugih nevladnih organizacij, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan. Vlada bo sredstva zagotovila iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.