Slovenija

Šojgu in Erdogan: Izvoz ukrajinskega žita bi lahko stekel že v naslednjih dneh

STA
22. 7. 2022, 21.48
Deli članek:

Ladje z žitom bi lahko začele voziti že v naslednjih dneh, sta danes po podpisu sporazuma o izvozu žita v Istanbulu napovedala ruski obrambni minister Sergej Šojgu in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Šojgu je ob tem obljubil, da Moskva ne bo izkoriščala razminiranja ukrajinskih pristanišč.

Profimedia
Podpis sporazuma v Istanbulu.

"Z začetkom ladijskega prometa v prihodnjih dneh bomo odprli nov koridor iz Črnega morja v druge države po svetu," je po podpisu sporazuma dejal Erdogan, gostitelj pogovorov med sprtima stranema. Po besedah Erdoganovega tiskovnega predstavnika Ibrahima Kalina je Turčija Ukrajini pripravljena pomagati tudi pri razminiranju pristanišč.

"Danes smo dosegli vse pogoje in vse rešitve, da se ta proces začne v naslednjih dneh," je ob današnjem prelomnem dogodku dejal Šojgu. "Ne govorimo samo o začetku izvoza kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč, ampak seveda tudi kmetijskih proizvodih in gnojilih iz ruskih pristanišč," je še dodal ruski obrambni minister.

Rusija in ZN so namreč podpisali tudi ločen dogovor glede hrane in gnojil, ki dopolnjuje sporazum o izvozu žita. Ta predvideva spodbujanje neoviranega izvoza ruske hrane in gnojil. Ruski živilski izdelki in gnojila sicer niso neposredno prizadeti zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da pričakujejo, da se bo danes podpisani sporazum začel hitro izvajati. "V popolnosti pričakujemo, da se bo današnji dogovor začel hitro izvajati, da bi preprečili, da bi najranljivejši na svetu še bolj zdrsnili v negotovost in podhranjenost," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.