Romunska spartana prispela

FOTO: Spet je zapihal neugoden jugo, gasilci zalivajo tudi robove cest, da bi preprečili preskoke

G.G./STA
23. 7. 2022, 07.42
Posodobljeno: 23. 7. 2022, 18.36
Deli članek:

Ogenj se je dopoldne približal vasi Mohorine, nekaj po 16. uri pa so se lahko vaščani vrnili domov. Dan je bil za gasilce vendarle nekoliko lažji. Ponoči bo požar gasilo več kot 1000 gasilcev.

STA
Tudi danes ključno vlogo opravlja hrvaški kanader.

Nočni vodja intervencije Stanko Močnik je povedal, da je ponoči gorelo na več lokacijah na liniji Kostanjevica na Krasu, Lokev, Opatje selo in Nova vas. Gasilci so sicer ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, pojavljala pa so se še nova žarišča na Koritih na Krasu in Hudem Logu, ogenj je zajel tudi Trstelj, kar so poskušali več dni preprečiti. Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima.

Spartan kot kanader

Močnik pravi, da izmučenim gasilcem na pomoč hiti 800 kolegov iz več regij po državi, z gašenjem pa je že takoj zjutraj pričelo šest helikopterjev. Pomagata tudi letali slovenske vojski in hrvaško letalo za gašenje - kanader. Na Brniku so medtem že pristala romunska letala. "Romunske oborožene sile so v podporo gašenja požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6000 litrov vode," je Slovenska vojska sporočila na Twitterju. To je podobno količina, kot jo lahko odvrže kanader.

Trenutno je glavna fronta usmerjena proti Trstelju in Renčam. Gasilci skušajo zaustaviti ogenj, da ne bi ogrozil Renč in naselij na gozdnatih območjih vznožja Krasa. Je pa dopoldan nekoliko bolj mirno v Opatjem selu in okolici, so sporočili s Civilne zaščite severna Primorska. Toda po 12. uri je spet začel vleči ne preveč močan, a dovolj neugoden jugo, ki bi lahko dal zagon požaru.

Obsežno območje terja razdelitev na več sektorjev

Gasilci, na terenu jih je 1061, zalivajo tudi robove cest, da bi preprečili preskoke požarov. Vodja intervencije Sebastjan Čuk je pojasnil, da so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da tako lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s sektoriziranjem zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top. Logistiko sicer nekoliko otežuje obsežnost območja, ki ga pokrivajo, a Čuk še ni želel govoriti o obsegu požarišča. Več informacij o tem naj bi bilo znanih proti večeru.

Zahvalil se je tudi vsem, ki izvajajo protipožarne poseke. Te so namreč zelo učinkovite za preprečevanje širjenja požara. Kot je še izpostavil Čuk, ob tem od gozdnih delavcev dobivajo dodatne informacije o morebitnih novih žariščih.

Na padavine se ne gre zanašati

Na Kras se je tudi danes odpravil minister za obrambo Marjan Šarec. Dejal je, da je potrebno čim bolj omejiti požar, mu preprečiti pot za širjenje. Ker pa že piha veter, »ne moremo ostati mirni«, pravi Šarec: »Moramo biti previdni in usmeriti vse sile v to, da požar čim bolj zapremo. Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika.« Dodatno bo na pomoč priskočilo še madžarsko transportno letalo.

STA
Da bi ognju preprečili preskok, so posekali drevesa ob bližini ceste v bližini Vojščice

Na terenu tudi gozdarji

Na terenu je danes več kot 1000 gasilcev in več kot 260 gozdnih delavcev. Med njimi je 30 delavcev iz Slovenskih državnih gozdov, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi. Tudi v prihodnjih dneh bodo pri delu na posekih dobrodošli vsi, ki želijo pomagati. Biti pa morajo usposobljeni, torej meti certifikat za delo z motornimi žagami.

Proti Krasu se je odpravil tudi "pomurski gasilski kontingent". Pomagalo bo 375 gasilcev, ki so se na pot odpravili kar s 77 gasilskimi vozili.

Bobo
Kot pretekle noči so tudi to noč poskušali čim bolj omejiti ogenj.

Potem ko so se morali prebivalci več vasi na območju požara v petek evakuirati, se jih je ponoči lahko večina vrnila na domove. Po 11. uri so se lahko vrnili tudi prebivalci večine vasi v občini Renče Vogrsko. Ne pa vaščani Mohorine, saj se je tam ogenj znova nevarno približal naselju. Okoli 16. 30 so bile razmere že toliko boljše, da so se lahko vaščani vrnili domov.

PU Nova Gorica
Zahtevna borba z ognjem še traja.

STA
Helikopterji spuščajo vodo na ogenj v bližini Renč.