CENE ŠOLSKIH POTREBŠČIN

Za delovne zvezke bodo starši plačali od 30 pa do 150 evrov

Estera Korošec / Štajerski tednik
8. 7. 2022, 21.15
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 22.02
Deli članek:

V vsesplošni draginji je vse dražja tudi šola. Založniki so cene učnega gradiva za osnovne šole zvišali v povprečju za deset odstotkov, podražile so se tudi druge šolske potrebščine.

Arhiv
Učno gradivo se je v povprečju podražilo za okoli deset odstotkov, nove podražitve še pred začetkom šolskega leta pa niso izključene.

Prav gotovo je še toliko bolj skrb vzbujajoče, da se obetajo dodatne podražitve, in to najverjetneje še pred začetkom novega šolskega leta. To pomeni, da je kljub gnečam v knjigarnah zadnji čas za nakup vseh učnih pripomočkov. Nakup je mogoče zelo preprosto opraviti tudi na spletu. Ker cene niso povsod enake, je priporočljivo preveriti ponudbo pri različnih ponudnikih. Na ta način lahko dodatno privarčujemo kakšen evro.

Dražji papir, transportni stroški in skladiščenje

V založbi DZS so podražili cene svojih učnih gradiv v povprečju za sedem odstotkov, je pojasnil Gregor Božnik iz DZS. Kot je poudaril, so cene zvišali prav vsi založniki, in sicer različno, v povprečju ocenjujejo nekje za deset odstotkov. Ob tem je navedel eno od osnovnih šol, kjer pet delovnih zvezkov različnih založb za šesti razred danes stanejo 87,20 evra, lani pa so 80,05 evra. Torej bodo morali starši za enake delovne zvezke odšteti dobrih sedem evrov več oziroma devet odstotkov. Kot glavni razlog za povišanje cen je navedel srečevanje z zelo zaostrenimi razmerami na trgu surovin in energentov. »Povišanje cen papirja je enormno, med 40 in 100 odstotki. Poleg tega se spoprijemamo tudi s pomanjkanjem surovin in posledično daljšimi dobavnimi roki. Podražili so se tudi transportni stroški in skladiščenje,« je dejal. Na vprašanje, ali lahko pričakujemo še eno podražitev pred novim šolskim letom, pa je odgovoril: »Za zdaj nas še nobeden od založnikov o povišanju cen ni obvestil, tako da zadevo težko komentiramo. Običajna praksa pa je, da se vse najave povišanja cen zgodijo vsaj mesec ali dva pred dvigom.«

Podražitve šolskih potrebščin še sledijo

V DZS so nekatere izdelke nabavili pravočasno in v dovolj velikih količinah, zato cen šolskih torb, peresnic, barvic … niso povišali. »Zaradi povišanja cen surovin, energentov in prevozov je večina dobaviteljev dvignila cene svojih izdelkov. Posledično smo vsi trgovci del tega povišanja prenesli v maloprodajne cene, res pa je, da smo v DZS k temu pristopali zelo zadržano in selektivno. Še vedno smo ohranili ponudbo v vsaj treh cenovnih rangih, kar pomeni, da se kupci lahko oskrbijo s potrebščinami za praktično enak znesek kot lani, le pri izbiri morajo biti malo bolj iznajdljivi,« je povedal Božnik in dodal, da so nekatere šole v preteklih letih postale bolj racionalne pri izbiri delovnih zvezkov, predvsem zaradi vpliva svetov staršev. Letos bistvenih odstopanj v primerjavi z lani ne zaznavajo.

Starši poravnavajo račune z vsemi plačilnimi sredstvi, vključno z gotovino. Do prejšnjega tedna so lahko za nakup učbenikov, delovnih zvezkov in knjig koristili tudi bon 21. »Zadnje dni junija smo dobri dve tretjini učbenikov in delovnih zvezkov prodali s koriščenjem bonov 21, kar je bil poseben izziv tako za starše kot za naše prodajno osebje,« je pripomnil.

V Mladinski knjigi so nekatere zvezke podražili za skoraj 50 odstotkov, učbenike med desetimi in 20 odstotki, a se cene vsega, na primer delovnih zvezkov, učbenikov in šolskih potrebščin, utegnejo do začetka novega šolskega leta še povišati, so dodali v knjigarni.

V Cirkovcah za delovne zvezke 33 evrov, v Središču ob Dravi pa 93 evrov

Še vedno pa so glede stroškov šolanja precejšnje razlike med osnovnimi šolami, tudi v Spodnjem Podravju, kar je razvidno iz tabele. Po mnenju nekaterih staršev je osnovna šola obvezna in naj bi bila brezplačna, zato do takih razlik po njihovem mnenju ne bi smelo prihajati.

V primerjavi z lanskim letom se je strošek nakupa delovnih zvezkov na večini osnovnih šol v Spodnjem Podravju podražil v povprečju za en do deset evrov. V nekaterih šolah so sicer še dodatno racionalizirali uporabo delovnih zvezkov. Kot je znano, učitelji nabor delovnih zvezkov določijo avtonomno, starši pa morajo k cenam dati soglasje. Medtem ko na nekaterih šolah v Spodnjem Podravju za paket delovnih zvezkov za 4. razred plačajo med 60 in 90 evri, na drugih le 50 evrov.

Podobno kot lanski bodo tudi v novem šolskem letu najmanj delovnih zvezkov potrebovali četrtošolci Osnovne šole Cirkovce, in sicer zato ker tamkajšnja učiteljica njihovi uporabi ni najbolj naklonjena. Kot je povedala Ivanka Korez, ravnateljica OŠ Cirkovce, lahko učenci učne cilje dosegajo tudi brez uporabe delovnih zvezkov. »Veliko šol je že zmanjšalo število delovnih zvezkov, je pa res, da je v tem primeru potrebna večja angažiranost učiteljev, treba je na primer pripraviti dodatne naloge za utrjevanje snovi. Pri večini vzgojnih predmetov, kot sta likovna in glasbena umetnost, delovni zvezki po mojem mnenju niso potrebni. Veliko učiteljev pa meni, da jih pri izvajanju pouka omejujejo.«

Tudi v OŠ Cirkulane-Zavrč se trudijo, da bi bilo pri pouku čim manj delovnih zvezkov. »Učitelji jih sami izbirajo, vendar morajo pri tem upoštevati določene predpise in priporočila. Eno izmed njih je prav gotovo to, da mora biti delovni zvezek ob koncu šolskega leta v čim večji meri izpolnjen, drugače njegova uporaba ni smiselna,« je povedala ravnateljica Suzana Petek in dodala, da jim je s starši uspelo najti skupni jezik pri izbiri najprimernejšega učnega gradiva. Na Osnovni šoli Cerkvenjak-Vitomarci je treba za delovne zvezke v četrtem razredu odšteti nekaj manj kot 90 evrov, kar je skoraj trikrat več kot v Cirkovcah.

Ravnatelj Mirko Žmavc je pojasnil, da o izbiri delovnih zvezkov odloča vsak učitelj posebej, pouk pa je prav gotovo v tem primeru vsebinsko bolj bogat. V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije si prizadevajo za brezplačno osnovnošolsko izobraževanje, k čemur spadajo tudi vsa učna gradiva, vključno z delovnimi zvezki. Na ta način bi država prevzela nadzor nad cenami in kakovostjo gradiv, s tem pa odgovornost za kakovostno javno šolo, ki bi morala biti tudi po mnenju aktiva cenovno enakopravnejša.

čg
Razlike med zahtevanimi delovnimi zvezki so med šolami ogromne – nekateri učitelji zahtevajo več, drugi manj tovrstnega učnega gradiva.