Nočitve ponujajo tudi v zaporu na Dobu

Na dopust na državni račun: Na Debeli rtič, Cres ali v Novigrad že za manj kot 30 evrov na noč

S.R.
8. 7. 2022, 19.00
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 19.47
Deli članek:

Kdor še ne pozna te javno znane skrivnosti, bo sprva šokiran, nato ga bo morda prešinilo, da je mogoče tudi drugačno načrtovanje dopusta, a je pri tem ključna hitrost.

Profimedia
/

Predvsem javnim uslužbencem in zaposlenim v posameznih državnih podjetjih so namreč skozi celotno leto, predvsem pa med poletno sezono, na voljo tudi turistične namestitve, s katerimi razpolaga država, cene za posamezno nočitev pa so lahko tudi smešno nizke. A te kapacitete niso na voljo samo javnim uslužbencem, temveč tudi navadnim smrtnikom, slovenskim državljanom, v kolikor po zaključenih razpisih ostanejo še kakšni prosti termini.

Nabor možnosti je bogat, prebogat, da bi ga uspeli strniti v en članek, zato smo se osredotočili na nekatere najbolj izstopajoče. Z obsežnim naborom možnosti se lahko pohvalijo predvsem na ministrstvu za javno upravo, kjer denimo razpolagajo z 78 počitniškimi enotami, pri čemer se jih 27 nahaja na območju Slovenije, 51 pa na Hrvaškem. Kot so izpostavili na svojem spletišču, so namenjene »zagotavljanju pogojev za oddih in rekreacijo ter vzdrževanju psihofizičnih sposobnosti zaposlenih v organih državne uprave.« Tisti, ki se za poletni termin niso prijavili do 1. aprila, se sicer za letos že lahko obrišejo pod nosom, a jim še vedno ostaja na razpolago mesečni najem zunaj sezone, kjer se lahko nadejajo še dodatnega bonusa. V terminih izven sezone namreč priznavajo 40-odstotni popust.

Kar zadeva Slovenijo, ministrstvo za javno upravo razpolaga s kapacitetami v Belem Križu nad Portorožem, Luciji, Bohinjski Bistrici, Kaninski vasi, Kranjski Gori ter na Kopah in Rogli. Na Hrvaškem lahko na račun države dopustujete v Barbarigi, Červarju, Dajli, Maredi, Novigradu, Umagu ter na Lošinju in Pagu. Cene dnevnega najema garsonjer ter eno- ali večsobnih stanovanj in apartmajev se tako v Sloveniji kot na Hrvaškem povprečno gibljejo med 50 in 60 evri. Največ je treba izkašljati za nočitev v apartmaju na Pagu in hišicah na Lošinju (80 evrov), sledijo trisobni stanovanji v Kranjski Gori (75 evrov) in hiša Rožmarin v Červarju (70 evrov). Najcenejši dopust je na voljo v garsonjeri Resa v Bohinjski Bistrici (45 evrov). Za primerjavo, na Pagu se pri zasebnikih cene nočitev v apartmajih gibljejo med 100 in 400 evri ali celo več. Tudi v Kranjski gori glede na spletišče Booking.com v apartmajih skorajda ni mogoče nočiti za ceno, ki bi bila nižja od 100 evrov.

Vlada RS
Apartma Rožmarin v Červarju.

Sindikalni kamp ne sameva več

Tudi na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da so njihove nastanitvene zmogljivosti namenjene oddihu in rekreaciji ter posledično vzdrževanju psihofizičnih sposobnosti delavcev. Pohvalijo se lahko s kapacitetami v Barbarigi, Kranjski Gori, Logu pod Mangartom, Vinici, Termah Čatež ter ob Blejskem in Bohinjskem jezeru. Za štiriposteljni bungalov v Barbarigi je treba odšteti vsega 43,2 evra na noč, za 229,50 evrov na noč pa lahko najamete celotno Vilo Jelovica, če si jo želite zase. Sicer je treba za posamezne sobe odšteti slabih 30 evrov, le za večjo štiriposteljno nekoliko več, in sicer 43 evrov. Bungalov v Termah Čatež bo vaš za 69,7 evra na noč. Na prostem trgu bi za nočitev v bungalovu v Barbarigi plačali od 100 evrov naprej. Kar zadeva Terme Čatež, boste na prostem trgu samo za nočitev v dvoposteljni sobi odšteli približno 100 evrov, a boste prejeli tudi zajtrk.

Ob tem naj spomnimo, da je notranje ministrstvo pred leti razpolagalo tudi z nekoč priljubljenim policijskim sindikalnim kampom na Debelem rtič, ki se je ponašal z 24 bungalovi, gostinskimi in poslovnimi objekti ter zidanimi sanitarijami, a je leta 2016 prešel v roke Urada za oskrbo in integracijo migrantov. Kamp je od takrat žalostno sameval, infrastrukturo pa je začel najedati zob časa. Namenjen bi moral biti oskrbi migrantov, ki pa se jih v ankaranski občini na vse kriplje otepajo. Občina je sicer marca letos z uradom dosegla dogovor, da se tja namesti begunce iz Ukrajine.

Bobo
Nekdanji policijski sindikalni kamp na Debelem rtiču.

S svojimi kapacitetami se ponašajo tudi na Dobu

Ministrstvo za obrambo ima medtem na voljo turistične namestitve na Bledu, Pokljuki in Debelem rtiču ter v Izoli, Bovcu, Termah Ptuj, Logarski dolini in smučarskem centru Stari vrh. Cene se povečini gibljejo med 25 in 30 evri na noč. V Izoli je treba za dvosobno stanovanje odšteti 32 evrov, nočitev v Termah Ptuj pa stane 48,58 evra. Kar zadeva Debeli rtič, vas bo nočitev v prikolici olajšala za 26,37 evra, v sobi za 25,4 evra in v mobilni hišici za 32,13 evra.

Nastanitve v prvi vrsti za svoje zaposlene, a ob nezasedenosti tudi drugim državljanom, ponujajo tudi Slovenske železnice. Za poletni oddih imajo na voljo kapacitete v Luciji, Umragu, Savudriji, Novigradu ter na Cresu in Crvenem vrhu. Nočitve večinoma stanejo približno 50 evrov, a je v Novigradu in na Cresu mogoče dopustovati že za 27 evrov.

Nekoliko presenetljivo z nastanitvami razpolaga tudi Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. V okviru njihove ponudbe je v Sloveniji mogoče dopustovati na območju Bohinja, Bovca, Čateža in Rogle, na Hrvaškem pa v Barbarigi in Stinici ter na Malem Lošinju in Pagu. Cene se glede na cenik iz leta 2021 v poletni sezoni gibljejo med 40 in 45 evri na noč, pri čemer je na Malem Lošinju en apartma na voljo tudi za 70 evrov. Njihove počitniške enote lahko v prvi vrsti uporabljajo tako aktivni kot upokojeni uslužbenci, a so, če ostanejo nezasedene, na voljo tudi zunanjim uporabnikom.

Vlada RS
V stanovanju v Kranjski gori, ki je v lasti ministrstva za javno upravo, je na voljo osem ležišč.

Tudi nekatera podjetja in druge ustanove

Po ugodnih cenah je v posameznih primerih mogoče najeti tudi počitniške kapacitete delodajalcev in ustanov na lokalni ravni. Te se večinoma nahajajo na slovenski ali hrvaški obali, nekaj jih je tudi v toplicah in hribih, a so po nižji ceni običajno na voljo le zaposlenim, kapacitete pa so hitro zasedene.

Pri Štajerskem tedniku so denimo zbrali nekaj primerov iz Spodnjega Podravja. Tako s štirimi počitniškimi apartmaji razpolaga Območna obrtno-podjetniška zbornica Ptuj, in sicer v Luciji pri Portorožu ter po enim v Kranjski Gori in Moravskih Toplicah, a so počitniške kapacitete nečlanom na voljo le v primeru, če te po objavljenem razpisu za člane ostanejo proste. Na hrvaški obali ima šest apartmajev na treh različnih lokacijah in eno prikolico v lasti tudi Zdravstveni dom Ptuj. Cena za desetdnevni najem sicer znaša do 410 evrov za zaposlene, za ostale pa do 529 evrov.

S počitniškimi zmogljivostmi na Pagu in Krku pa se denimo ponaša ptujska občina, a so kapacitete skorajda popolnoma zasedene, tudi sicer pa je najem možen samo za zaposlene in upokojene delavce občinske uprave MO Ptuj ter Skupne občinske uprave (SOU) Spodnjega Podravja. Smešno nizke cene se sicer gibljejo od 21 do 28,63 evra na dan v predsezoni in posezoni ter med 30 in 41,16 evra na dan v glavni sezoni, poroča Štajerski tednik. Povsem zasedene so to poletje tudi počitniške enote Doma upokojencev Ptuj, ki razpolaga z nepremičninami v Moravskih Toplicah, na Rogli ter v hrvaški Barbarigi in na Pagu. Tudi tam je sicer najem na voljo le stanovalcem in sodelavcem ter upokojenim sodelavcem. S številnimi počitniškimi apartmaji tako v Sloveniji kot na Hrvaškem razpolaga tudi družba Elektro Maribor. V času poletne sezone so kapacitete običajno polno zasedene. Najem enote ob morju in v termah v času poletne sezone stane od 47 do 59 evrov za noč. Njihove kapacitete lahko po enaki ceni koristijo zaposleni in drugi gostje.