Usklajevanja še niso končana

Vlada kljub pomislekom Levice sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu

S.R.
8. 7. 2022, 15.32
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 12.13
Deli članek:

Vlada je v skladu z napovedmi danes obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu in ga po navedbah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana tudi sprejela.

Bobo
Danijel Bešič Loredan

Z veseljem sporočam, da smo sprejeli zakon za stabilizacijo razmer v zdravstvenem sistemu, ki da je je praktično v celoti usklajen. Naslavlja tri ključne teme in vse storitve v zdravstvenem sistemu. Pojasnil je še, da bodo spremenili sestavo svetov zavodov v ustanovah, katerih ustanoviteljica je država. »Vse sile bomo usmerili v primarno raven, da to raven stabiliziramo.« Dejal je še, da zasledujejo raven javnega zdravstva in da je za njimi trdo delo, usklajevanja pa so bila težka. Predlog zakona zdaj po nujnem postopku odhaja v državni zbor, a jih čaka še nekaj usklajevanj. Bešić Loredan pričakuje, da bo zakon v najkrajšem možnem času sprejet in bo od 1. septembra tudi stopil v veljavo.

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi prvak Levice Luka Mesec, ki je v imenu stranke izrazil pridržek pri sprejetem predlogu zakona. Po njegovih navedbah eden izmed členov še ni usklajen. »Naše stališče in to je tudi stališče, ki je jasno zapisano v koalicijski pogodbi, je zelo jasno. Na prvem mestu morajo biti javni zavodi, nato koncesionarji in šele nato zasebniki,« je poudaril in dodal, da so javni zavodi »hrbtenica javne zdravstvene mreže, zato morajo biti vsi napori k urejanju razmer v zdravstu v prvi vrsti usmerjeni vanje.« Mesec je izpostavil, da trenutni predlog »te kaskade ne upošteva v celoti, ampak izenačuje javne zavode in koncesionarje,« ter dodal, da bodo pred obravnavo predloga zakona v državnem zboru izvedli še eno koalicijsko usklajevanje, v okviru katerega bodo poskušali doseči kompromisen predlog.