Ob progi slovenske zastave

Tadej Pogačar v zadnjih metrih ugnal Jonasa Vingegaarda, Primož Roglič tretji

G.G./STA
8. 7. 2022, 16.39
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 18.10
Deli članek:

Bo Tadej Pogačar nadaljeval niz izjemnih predstav tudi na prvi gorski etapi na Tour de Franceu, so se spraševali pred začetkom današnje preizkušnje?

Profimedia
Pogačarja so na vrhu ciljnega vzpona pričakali starši ter zaročenka Urška Žigart,
"Ta etapa je bila v mojih mislih že dlje časa, pravzaprav vse, odkar so razkrili traso. To je bil zame velik cilj. Vedno je lepo pridobiti nekaj sekund, toda vemo, da v kolesarstvu nobena prednost ni dovolj velika," pravi Pogačar.

V Vogezih so se kolesarji spopadli s prvimi resnimi klanci. Na deski lepih deklet so imeli pred sabo šest kilometrov dolg vzpon, klančine in makadamski odsek.

Petnajst kilometrov pred ciljem se je začela prednost skupine sedmih ubežnikov zmanjševati. Vodilni v skupnem seštevku, naš as Tadej Pogačar, je mirno vozil v glavnini, njegova ekipa ga je tokrat dobro spremljala. Tri kilometre pred zadnjim vzponom je pospešila glavnina z ekipo Ineos na čelu. Štiri kilometre pred ciljem pa je silovito napadel Nemec Lennard Kämna, Simon Geschke ni uspel slediti. Kämna ni zdržal do cilja, Pogačar je dal v turbo in v zadnjim metrih prevladal v boju z Dancem Jonasom Vingegaardom. V finišu se je izkazal tudi Primož Roglič, ki je prehitel Kämno in za Pogačarjem zaostal le 10 sekund.

"To je bilo zelo zahtevno, še posebej v zadnjem delu, ko je napadel Jonas, bil je zelo močan. Toda moja ekipa je delala ves dan, zato sem si rekel, da moram pritiskati do ciljne črte. Tu je bila tudi moja zaročenka Urška in družina. Obenem smo danes ustanovili tudi fundacijo za raziskave o rakavih obolenjih, zaradi česar sem dirkal s posebnimi kolesarskimi čevlji. Tudi zato sem zelo vesel in ponosen na zmago na Planche des belles Filles," je v prvem odzivu organizatorjem dirke dejal Pogačar. 

Pogačar je z današnjo zmago še povečal prednost v skupnem seštevku. Vingegaard na drugem mestu zaostaja 35 sekund. Tretji je Britanec Geraint Thomas, ki si je nabral že 1:10 minute zaostanka. Roglič je napredoval na 13. mesto, za rojakom pa zaostaja 2:45 minute.

Številni favoriti so zašli v težave ob močnem narekovanju ritma ekipe UAE Team Emirates, presenetljivo je 1:39 minute izgubil tudi Rus Aleksander Vlasov, ki je pred dirko veljal za enega največjih tekmecev obema Slovencema in Dancu, ki so bili izrazito favorizirani za zmago na Touru,.

Profimedia
Tadej Pogačar (v rumeni majici) je osvojil tudi prvo gorsko etapo.

V soboto bo na sporedu osma etapa od Doleja do Lozane v Švici, s čimer bo 109. izdaja dirke po Franciji vstopila še v četrto državo po Danski, Belgiji in Franciji. Na 186,3 km dolgi trasi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone vključno z zadnjim, 4,8 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.