Solidarnost izrazil tudi Borut Pahor

Na Japonskem in v svetu obsodbe umora Abeja

STA
8. 7. 2022, 13.06
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 13.16
Deli članek:

Na današnjo smrt bivšega japonskega premierja Shinza Abeja, ki je po atentatu med volilno kampanjo v mestu Nara v bolnišnici podlegel strelnim ranam, so se na Japonskem in v svetu odzvali z ogorčenjem. Obsodili so umor cenjenega politika in dolgoletnega premierja.

profimedia
Kljub hitri zdravniški pomoči Shinzo Aabe napada ni preživel

Japonski premier Fumio Kishida je dejal, da ne najde besed ob umoru 67-letnega Abeja. Na novinarski konferenci je vidno ganjen dejal, da je molil, da bo preživel, vendar je umrl, kar zelo obžaluje. Izrazil je sožalje in dejal, "da moli, da njegova duša počiva v miru", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju obsodila "strahopeten in brutalen umor" Abeja, velikega demokrata in zagovornika multilateralnega svetovnega reda, ki je šokiral ves svet. "Naše misli in molitve so z vašo družino in prebivalci Japonske," je dodala.

"Nikoli ne bom razumel brutalnega umora tega velikega človeka," pa je na istem družbenem omrežju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poudaril je, da Evropejci žalujemo z Japonsko ter da smrt Abeja globoko obžaluje.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju izrazil "globoko užaloščenost zaradi gnusnega umora Shinza Abeja, zagovornika demokracije" ter svojega dolgoletnega prijatelja in sodelavca. Izrazil je sožalje "njegovi družini, japonskemu premierju ter prebivalcem Natove partnerice Japonske v teh težkih časih".

Ruski predsednik Vladimir Putin je Abejevi vdovi in mami v telegramu zaželel poguma ob "nepopravljivi izgubi". Izrazil je prepričanje, da bodo "lepi spomini na tega izjemnega človeka vedno živeli v srcih tistih, ki so ga poznali," so sporočili iz Kremlja.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je izrazil sožalje družini Abeja in Japoncem, ki so izgubili cenjenega politika in premierja z najdaljšim stažem. Njegov umor je obsodil kot nesprejemljivo kriminalno dejanje, poroča AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je obsodil umor Abeja, ki ga je označil za vizionarskega voditelja. Na srečanju z japonskim in južnokorejskim kolegom ob robu srečanja skupine G20 na indonezijskem Baliju je tudi izpostavil, da je Abe japonsko-ameriške odnose dvignil na najvišjo raven.

Abe je bil ustreljen na današnjem predvolilnem dogodku v mestu Nara, ki se nahaja le streljaj od bolj znane Osake. Stal je na odru pred železniško postajo Yamato-Saidaiji in se zavzemal za kandidata Keija Sata iz svoje vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), ki ji pripada tudi aktualni japonski premier Fumio Kishida.

Po navedbah policije prefekture Naha morilec ni imel zamer do Abejevih političnih prepričanj.

K Abeju je okoli 11.30 po lokalnem času od zadaj pristopil moški, oblečen v sivo majico in rjave hlače, in izstrelil najmanj dva strela, pri čemer se je pojavil oblak dima, prestrašeni gledalci pa so se sklonili na tla.

Televizijski posnetki so prikazovali Abeja, ki je po napadu ležal na ulici in krvavel iz vratu, medtem ko so ga pričeli oživljati. Kasneje so mediji poročali, da je imel tudi notranje krvavitve na levi strani prsnega koša.

Japonska policija je medtem prijela in identificirala 40-letnega osumljenca Tetsuya Yamagamija, prebivalca Nare, ki je nekdanjega predsednika vlade ustrelil z doma izdelano pištolo, saj na Japonskem zakoni zelo otežujejo dostop do orožja.

Domnevni storilec je tri leta služil v japonskih pomorskih samoobrambnih silah, ki predstavljajo ekvivalent japonske mornarice, dokler ni leta 2005 službe zapustil oziroma naj bi bil odpuščen. Med prijetjem danes naj se ne bi upiral.

Po pridržanju je Yamagami dejal, da je bil "razočaran nad nekdanjim predsednikom vlade" in da ga je nameraval ubiti. Po navedbah policije prefekture Naha sicer ni imel zamer do Abejevih političnih prepričanj.