slabšanje razmer

Pozor: Maske se vračajo

J.P., P.K.
8. 7. 2022, 13.49
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 14.32
Deli članek:

Epidemiološka situacija v Sloveniji se poslabšuje.

Bobo
Ob vstopu v kliniko in v zaprtih prostorih so spet obvezne maske.

30. maja je vlada oznanila, da je prenehal veljati odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Kot zadnja sta bila v veljavi ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva.

Epidemiološka situacija pa se v Sloveniji spet poslabšuje. V četrtek so potrdili 1323 novih primerov okužbe; hospitaliziranih je 125 ljudi, 12 jih je na intenzivni negi. Dan prej so potrdili 1267 okužb, hospitaliziranih je bilo 119 bolnikov.

Iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra so zato sporočili, da so ob vstopu v kliniko in v zaprtih prostorih spet obvezne maske. Obvezno je tudi razkuževanje rok.

Brez maske so lahko le otroci do šestega leta starosti, osebe, ki maske zaradi bolezni ne morejo uporabljati in tolmači znakovnega jezika. Seveda pa obrazne zaščite ni potrebno imeti za mizami v lokalih UKC s hrano in pijačo. Ali smo pri tem vestni, bodo spremljali. Prav tako je obvezno tudi razkuževanje rok ob vstopu v bolnišnico in vzdrževanje primerne razdalje.

Pred ambulantim pregledom test

V UKC Ljubljana so se odločili še za dva ukrepa za zagotavljane več varnosti in sicer bodo trikrat na teden na korono testirali vse hospitalizirane, test pa bodo morali opraviti tudi tisti, ki bodo v klinični center prišli na ambulantno preiskavo. Če nameravate v bolnišnici UKC Ljubljana koga obiskati, pa bodite pozorni na pravila pri tem. Pride lahko samo ena zdrava odrasla oseba in še to samo za 15 minut med 15. in 17. uro.  

Nekatere bolnišnice pa so povsem prepovedale obiske; to so murskosoboška, izolska in šempetrska, tudi v UKC Maribor so omejitve; obiski se zaenkrat dovolijo izjemoma in maksimalno eni  zdravi osebi, brez znakov okužbe dihal, ki izpolnjuje pogoj PCT.