Zeleno-rjavo

Nočejo jedrske energije, ne dobijo plina, Nemci se vračajo k premogu

G.G./STA
8. 7. 2022, 17.48
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 17.55
Deli članek:

Oba doma nemškega parlamenta sta potrdila nujne ukrepe, s katerimi bo Nemčija s pomočjo večje rabe premoga zagotovila pokritje svojih energetskih potreb.

Profimedia
S polno paro (premogom) v zeleno prihodnost. Termoelektrarna v Duisburgu in druge v Nemčiji še ne gred v ropotarnico.

Da bi v čim večji meri prihranili plin, bodo Nemci manjše količine namenjali proizvodnji elektrike. Uporabili bodo termoelektrarne, ki trenutno delajo v omejenem obsegu, so na robu zaprtja ali v pripravljenosti.

Zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic številne vlade po Evropi iščejo načine, kako bi zmanjšale energetsko odvisnost od Rusije. Moskva je obseg dobave plina v Nemčijo preko plinovoda Severni tok že zmanjšala za 60 odstotkov, obstaja pa tudi strah, da bi Rusija dobavo v celoti zaustavila, čeprav zatrjuje, da je zanesljiv partner.

Naj pa bi Rusija po navedbah ukrajinskega državnega upravljavca plinovoda z zmanjšano dobavo podpihovala politično nestabilnost v Evropi in ustvarjala paniko pred zimo. Po njihovih navedbah ruski energetski velikan Gazprom preko plinovoda pošilja zgolj eno sedmino možne količine plina. Takšna interpretacija je nekoliko smešna, saj je Evropska unija uvedla stroge sankcije zoper Rusijo in si sploh ne želi več odvisnosti od ruskih energentov. Zakaj bi torej stokali, če se je zmanjšala dobava ruskega plina.