Škrlatna alga

Neverjetni pojavi na reki Dravi, ki pa se jih ni dobro dotikati

J.V.
8. 7. 2022, 20.39
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 21.03
Deli članek:

Kako neverjetni so čudeži mame narave, dokazuje fenomen, ki so ga ljudje opazili na reki Dravi v Medžimurski županiji na Hrvaškem.

Rijeka Drava/The Drava River/Facebook
Škrlatna alga ni tipična za to področje.

Ob starem toku reke Drave proti kraju Donja Dubrava se je pojavila škrlatna alga, ki ni običajna za to področje, poroča spletni portal epodravina.hr.

"Danes smo med snemanjem na starem toku reke Drave naleteli na redek primer škrlatne alge v enem kraku, kar je izjemno redek pojav za sladkovodne sisteme. Podrobnejša analiza je v teku," je na svojem facebook profilu zapisal Damjan Kolarek, ki je algo odkril.

Biolog Goran Šafarek je za epodravina. hr povedal, da so vzorec poslali na analizo, vendar odgovora še ni. Po njegovih besedah so sicer škrlatne alge netipične za Dravo.

Ne glede na to, da je ta pojav privlačen, nenavaden in lep, se ga ne smemo dotikati, ugotavlja Šafarek. Alga ni nevarna, vendar lahko vsebuje različne bakterije, zato jo je bolje pustiti pri miru, pravi stroka.

Tisti, ki so se jih dotaknili, pa pravijo, da so tako fine sestave, da ti kar pronicajo skozi prste, kot da bi rokah držal dim.