Praske

Odrgnjena kolena in popraskani komolci so poletni spremljevalci

Mare Koren
8. 7. 2022, 21.29
Deli članek:

Poletno sonce, visoke temperature in dopusti nam ponujajo več možnosti druženja, zabave in rekreacije.

Profimedia
Manjše rane in poškodbe lahko oskrbite sami, vsekakor pa obiščite zdravnika pri udarcu v glavo.

Številni se odpravijo na morje, iz garaž privlečejo zaprašena kolesa, rolerje in skiroje, se lotijo planinarjenja ali poskušajo celoletno pomanjkanje telesne dejavnosti nadomestiti s preživljanjem časa na igriščih. Da niti ne omenjamo otrok, ki ob poletnih norčijah vsak dan domov prinesejo novo prasko. 

Planinci, pozor!

Pazite se zvinov, ki so pri hribolazenju precej pogosta poškodba. Prepoznamo jih po hudi bolečini, otekanju, lahko tudi zatrdlini v predelu sklepa. Pogoste so udarnine in odrgnine; vsak udarec lahko sproži manjše krvavitve tik pod kožo. Padci pa pogosto povzročijo odprte rane, ki jih je treba oskrbeti. V hujšem primeru vas lahko doleti pretres možganov. Udarec v glavo je zelo nevaren in zahteva obisk urgentne ambulante. Na notranje poškodbe posumimo, če se nam vrti, nam postane slabo oziroma zaznamo luknje v spominu.

Profimedia
Sonce nas lahko pri odbojki hitro zaslepi.

Odbojka na mivki

Gledanje v nebo povzroči, da nas svetloba malce zaslepi, in kaj hitro se zgodi, da ne vidimo soigralčevega komolca, ki se nevarno približuje našemu obrazu. Vsak padec ali udarec je lahko usoden za zobe, zato si jih je pri kontaktnih športih najbolje zavarovati s ščitnikom. Na udaru je tudi nos; ob udarcih se nosna kost lahko zlomi, včasih jih spremlja zgolj krvavitev.

Tenisači in golfisti

Tenisačem in golfistom se pogosto zaradi ponavljajočih se gibov in preobremenitve pojavi vnetje vezi na komolcu (epikondilitis). Značilne zanj so oteklina, bolečina in rdečina na eni strani komolca. Pri golfu na notranji, pri tenisu na zunanji strani.

Dreamstime
Pri tenisačih so zaradi ponavljajočih se gibov pogosta vnetja v komolcu.

Dehidracija in kolena

Tudi premalo tekočine v telesu (dehidracija) je vrsta resne športne poškodbe, ki vodi v izčrpanost, ta pa lahko v najhujših primerih povzroči izgubo zavesti. Pogoste poletne poškodbe so poškodbe kolenskih vezi – značilna sta nenadna bolečina in otekanje – ter praske in ureznine. Manjše rane in poškodbe lahko oskrbite sami, vsekakor pa obiščite zdravnika pri udarcu v glavo, poškodbah oči, trebuha, vratu oziroma hrbtenice, in če sumite na zlom ali notranje krvavitve.

Dreamstime
Pazite se zvinov, ki so pri hribolazenju precej pogosta poškodba.