Knjigo lahko naročite TUKAJ.

»Tragična smrt Ivana Krambergerja, ne glede na resnični motiv, ni v čast Sloveniji. Če bi bil pokojni samo posebnež ali burkež, kot ga nekateri diskvalificirajo, bi se mu krogla junija 1992 mogoče izognila. Ivan Kramberger je bil politično samosvoj in čist politični pojav,« se sprašuje o okoliščinah umora dobrotnika iz Negove Ivana Krambergerja prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. Peterle bo eden izmed gostov na predstavitvi knjige, v kateri je novinar Igor Kršinar »raziskal njegov politični program in vpliv na sodobno politiko ter razkril ozadja njegove predsedniške kandidature, prav tako sem pojasnil nekatere nejasnosti v zvezi z njegovim umorom.«

Kdaj bo predstavitev in kje? V torek, 7. junija, ob 11. uri v prostorih Slovenske matice v Ljubljani. Predstavitev sovpada s 30. obletnico enega najbolj skrivnostnih umor na Slovenskem. Za mlajše bralke in bralce spomnimo, da je na predsedniških volitvah leta 1990 Kramberger prejel 18,5 odstotka glasov, organiziral je zborovanja po Slovenije in se pripravljal na volitve leta 1992. Njegove načrte je popoldne 7. junija 1992 ustavil strel iz lovske puške. Za umor je bil obtožen Peter Rotar, a vsi niso prepričani, nekatere zadeve so ostale nepojasnjene… nekaj jih je osvetljenih v novi Kršinarjevi knjigi.

Na torkovi predstavitvi bo tudi prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. »Vsekakor je bil Ivan Kramberger človek z izrazitim čutom za malega človeka in njegove stiske. O tem najbolj zgovorno pove podatek, da je na volitvah zbral 230.000 glasov. Bil je očitno kandidat človeških src! Neponovljiv. Zapisan v kroniko rojevanja slovenske parlamentarne demokracije,« je med drugim v spremni besedi v knjigi zapisal Kučan.

ivan kramberger
Nataša Juhnov
Ko je Kramberger leta 1990 kot samonikli ljudski kandidat odšel v tekmo za predsedniško mesto, so se mu »resni« politični tekmeci posmehovali.

Ivan Kramberger ml., sin umorjenega slovenskega politika, bo v torek ob 17. uri v Gornji Radgoni odkril kip svojemu očetu.

Svoj pogled je dodal Marko Demšar, predsedniški kandidat ZSMS-Liberalne stranke, predhodnice LDS: »V celoti vzeto je bila pojavnost Ivana Krambergerja v času prvih volitev za predsednika Republike Slovenije tako enkratna, da jo je s tiskano besedo vredno zarisati v tisti čas. Njegovi sodobniki pa ga lahko ohranjamo vsak v svoji zgodbi in predajamo zgodovinskemu spominu.«