Kupce iščejo drugod

Moskva: Embargo na rusko nafto bo škodljiv za EU

R.T.
2. 6. 2022, 13.40
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 13.47
Deli članek:

Prvi korak odmika od ruskih energentov je prepoved uvoza ruske nafte. Večina evropskih držav je podprla ukrep, izjema je Madžarska. Kaj pa menijo v Kremlju?

Profimedia
Komu bo embargo ruske nafte bolj škodil?

Ruske oblasti so prepričane, da bo postopna uvedba embarga na rusko nafto »samodestruktuvno« vplivala na Evropsko unijo. Po oceni ruskega zunanjega ministrstva se bo z blokado ruske nafte trg energentov še bolj destabiliziral, dobavne verige prekinjene, kar bo najverjetneje povzročilo še dodaten skok cene nafte.

V Moskvi vztrajajo, da ob izgubi 90 odstotkov evropskega trga ne bodo brezglavo prodajali nafto po nižjih cenah ali sami sebi povzročali izgubo. Prepričani so, da je v drugih regijah, v drugih delih sveta dovolj povpraševanja po nafti, zato bodo »tok nafte« ustrezno preusmerili.

Od začetka invazije na Ukrajino se je povečala prodaja ruske nafte v Indiji, ki je tretji največji porabnik »črnega zlata« na svetu. Moskva sicer poudarja, da ne bodo prodajali nafte z izgubo, kljub temu pa so Indijci prišlo do nafte po ugodno znižani ceni.