Tegobe po tragediji v kemični tovarni

Domačini so zaskrbljeni, besede kočevskega župana jih ne prepričajo, medtem morajo piti »kalno vodo«

S.R.
2. 6. 2022, 13.22
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 13.26
Deli članek:

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem v nekaterih občinah z vodnimi sistemi, povezanimi z rekama Rinža in Bilpa, še naprej odsvetujejo uporabo vode za pitje in pripravo hrane.

Profimedia
Rinža, ki je glavni vodotok Kočevskega polja, teče skozi Kočevje in se izliva v Kolpo.

Tragedija, ki se je 12. maja pripetila v kočevski kemični tovarni Melamin, lokalnemu prebivalstvu tudi po nekaj tednih ne da miru, saj na nekaterih območjih še naprej vlada velika zaskrbljenost zaradi morebitnega onesnaženja vodnih virov. Vodni viri za Kočevje se sicer nahajajo zunaj vplivnega območja nesreče, zaradi česar je tam oskrba uporabnikov varna in nemotena, a te sreče nimajo prebivalci nekaterih drugih, manjših občin v soseščini in tudi vzdolž Poljanske doline ob Kolpi.

Svet24
Obvestilo za prebivalce občine Kostel.

Kot je namreč znano, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) preteklo soboto zaradi možnosti zatekanja onesnaževal iz kemične tovarne preko rek Rinža in Bilpa odsvetoval uporabo vode iz nekaterih vodnih sistemov. Obstajal je namreč sum, da sta v vodi prisotna epiklorhidrin in formaldehid. Javno podjetje Hydrovod, odgovorno za zbiranje, prečiščevanje in distribucijo vode na območju tamkajšnjih občin, je posledično na določena območja pitno vodo začelo dovažati s cisternami. Kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je med domačini zaznal slabo voljo, je nato občane v torek prek družabnih omrežjih obvestil o prvi analizi vzorcev vode iz vrtin in zajetij na zadevnih območjih, ki po njegovih navedbah »jasno in nedvoumno« kaže, da do onesnaženja ni prišlo.

Analizo pitne vode je namreč 24. in 25. maja opravila Enota za pitne in kopalne vode Novo mesto centra za okolje in zdravje pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer so ugotovili, da glede na rezultate meritev ne morejo »potrditi domneve o vplivih industrijske nesreče v Melaminu na te vode,« pri čemer so poudarili, da je treba s spremljanjem nadaljevati ter da bi bilo treba vodo dodatno spremljati še na nekaterih drugih območjih. V Hydrovodu so ob tem napovedali, da bodo do izdaje novih navodil NIJZ še naprej dovažali pitno vodo, Prebilič pa je dejal, da so bili že v ponedeljek odvzeti vzorci za novo analizo ter da bodo javnost sproti transparentno obveščali, a vse skupaj ni pomirilo zaskrbljenih prebivalcev.

Bobo
Eksplozija v kočevskem Melaminu je terjala šest življenj.

NIJZ: potrebne so dodatne analize

Kot nam je pojasnil eden od domačinov v občini Kostel, tja dvakrat na dan prispe cisterna s pitno vodo, ki pa da je kalna in po njegovih besedah prav tako vprašljive kakovosti. Na splošno so nad celotnim dogajanjem močno zaskrbljeni, ob nejasnih informacijah pa se sprašujejo celo, »ali nekdo kaj skriva oziroma prikriva.«

Obliža na rano namreč niso dočakali ob novem pojasnilu NIJZ, ki tudi po objavljeni analizi zaenkrat ne spreminja svojega priporočila. Kot so nam namreč pojasnili, »glede na najverjetnejšo hidrogeološko oceno podzemnega pretakanja Kočevje-izvir Bilpa (vir ARSO), iz katere je razvidno, da je oziroma bo večina onesnažene vode dosegla Bilpo med 28. 5. in 5. 6., še vedno obstaja možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin v vire pitne vode, pri katerih je po mnenju hidrogeološke stroke (ARSO) ugotovljena povezava z onesnaženo vodo iz reke Rinže na kraškem območju.«

Pri NIJZ tako uporabnikom pitne vode na prizadetem območju iz preventivnih razlogov uporabo vode za pitje in pripravo hrane še naprej odsvetujejo. »Zaradi opisanih negotovosti pri hidrogeološki oceni hitrosti podzemnega pretakanja vode pa naj starši pazijo, da dojenčki in otroci pri kopanju in izvajanju osebne higiene ne požirajo vode,« so dodali. Poudarili so še, da gre za kraški svet, pri katerem je težko predvidevati, kakšne so poti in hitrosti potovanja vode. Ukrep je po njihovi oceni potreben »vsaj dokler se s ponovnim vzorčenjem in ciljanim laboratorijskim preskušanjem ne ugotovi trenda gibanja koncentracij onesnaževal v virih pitne vode v času, ko je po hidrogeoloških študijah največja verjetnost, da bo večina onesnaževal dosegla vodne vire na vplivnem območju.« Menijo, da je treba z monitoringom nadaljevati in izvesti tudi ciljano laboratorijsko preskušanje.

Prebiličeve besede, da so rezultati zdaj »jasno in nedvoumno pokazali,« da do onesnaženja ni prišlo, bodo tako za tamkajšnje domačine kaj slaba uteha, saj je iz navedb in priporočil NIJZ ter mnenja hidrogeološke stroke jasno in nedvoumno, da so nujne dodatne analize, občani na prizadetih območjih pa bodo do nadaljnjega obsojeni na kalno vodo iz cistern.