gospodarstvo

Matjaž Han ob primopredaji o hitrem ukrepanju glede cen energentov

A.R./STA
2. 6. 2022, 11.16
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 11.54
Deli članek:

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han, je danes prevzel posle od Zdravka Počivalška. Ob tem je ugotovil, da ga »čaka veliko dela« ter napovedal takojšen pregled glede cen energentov.

Bobo
Matjaž Han in Zdravko Počivalšek

»Cene energentov so ključna težava, zato se je treba takoj sestati z vsemi deležniki. Danes bomo z ekipo za vlado pripravili naš pogled in nato s predsednikom vlade Robertom Golobom in infrastrukturnim ministrom Bojanom Kumrom od ponedeljka naprej šli v pogovore in čim prej, verjetno v prihodnjem tednu, določili, kako naprej, saj to na obstoječi način ne more iti na dolgi rok,« je napovedal Han.

Liberalizacija marž naftnih derivatov po Počivalškovem mnenju ni ključna težava. Najvišjo maloprodajno ceno so določili, da bi stabilizirali pritiske na inflacijo, morebitno škodo pa po njegovih besedah strokovne službe na ministrstvu še ocenjujejo: »Te bodo ugotovile dejanske številke, ki bodo podlaga za morebitno povrnitev občutne škode, in ne zahtevki naftnih družb

Ob zaključku skoraj osemletnega ministrovanja je Počivalšek povzel, da je ponosen, da so v tem času naredili pomembne korake na gospodarskem področju. »Gospodarska rast je bila vztrajna, imamo visoko stopnjo zaposlenosti, dodana vrednost raste, Slovenijo smo postavili na turistični zemljevid sveta, vseskozi pa smo delali na predvidljivem in konkurenčnem poslovnem okolju,« meni bivši minister.

Zadnji dve leti je zaznamovala epidemija covida-19 in sedaj vojna. »Novi ekipi želim uspešno delo. Stanje v gospodarstvu je robustno, izzivi, ki so pred nami, pa so zelo veliki. Verjamem, da boste s to osnovo ter znanjem in voljo, ki ju prinašate, v sodelovanju z gospodarstvom in gospodarskimi organizacijami v prihodnjem obdobju uspešni,« je poudaril.

Han je zatrdil, da so pripravljeni na izzive, ter menil, da je bilo gospodarstvo pod Počivalškovim ministrovanjem na varni strani. »Vemo, da so izzivi hudi. Gospodarstvu in združenjem obljubljam, da bom njihov partner oz. zagovornik, pogovarjal se bom tudi s sindikati, ker verjamem, da z dogovorom lahko prebrodimo težave, tudi te, ki so se nakopičile zaradi ukrajinske krize,« je povedal v izjavi.

Han med prednostne naloge postavlja dvig dodane vrednosti, internacionalizacijo ter zeleni in digitalni prehod. V prihodnosti namerava v novi organizaciji ministrstva povezati tri ključne stebre - gospodarstvo, turizem in šport. Na ministrstvu sta delo začela nova državna sekretarja, ki sta Dejan Židan in Matevž Frangež. Kako si bodo razdelili naloge, bodo določili danes, je še napovedal Han.