Sodna zmaga

Nevladniki ostajajo na Metelkovi 6

A.R.
18. 5. 2022, 08.32
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 09.26
Deli članek:

Na Mirovnem inštitutu so danes zabeležili prvo sodno zmago nevladnikov proti Ministrstvu za kulturo. To je pred dvema letoma organizacijam, ki kot zakoniti najemniki delujejo v eni od stavb nekdanje vojašnice, nenapovedano in sprva brez nadomestnih prostorov dostavilo sklep o izselitvi.

Bobo
Metelkova 6

Ministrstvo je po nastopu Vaska Simonitija v času trajanja prve zapore javnega življenja zaradi epidemije, leta 2020 nevladnikom, ki delujejo v prostorih stavbe na Metelkovi 6, poslala obvestilo o izselitvi. V stavbi, v kateri ima mnogo nevladnih organizacij po pogodbi z Ministrstvom za kulturo svoje pisarne, naj bi po odločitvi ministra deloval muzej osamosvojitve. Kot so takrat nevladniki zapisali v obvestilu za javnost, tam delujočim organizacijam pravico do zagotovljenih prostorov zagotavlja od leta 1994 veljaven vladni dokument. Večina organizacij se je zato odločila za nepokorno potezo, vladni poziv po izselitvi pa so se odločili spodbijati po sodni poti.

Kot je na svoji strani objavil Mirovni Inštitut, pa so nevladniki nedavno dobili prvo sodno bitko. Natančneje gre za Center za slovensko književnost, ki bi po sodnem sklepu na prvi stopnji moral še letos zapustiti prostore na Metelkovi ulici, a je sodbo razveljavilo Višje sodišče in ministrstvu naložilo poravnavo sodnih stroškov. »Tudi v prihodnje bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bo Metelkova 6 še naprej nevladna«, so še sporočili ob razpletu, ki bo najverjetneje podoben tudi v primeru ostalih organizacij.