Sojenje zaradi vojnih zločinov v Ukrajini

21-letni Rus Šišimarin priznal krivdo za umor civilista

A.R.
18. 5. 2022, 06.59
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 14.42
Deli članek:

Ruski vojak Vadim Šišimarin, ki mu sodijo za vojne zločine v Ukrajini, je priznal krivdo za umor neoboroženega civilista. To bo prvi obtoženec, ki mu bodo sodili zaradi vojnih zločinov v aktualni vojni v Ukrajini.

Twitter
Vadim Šišimarin

21-letni vojak, ki ga najverjetneje čaka dosmrtna kazen, je obtožen zaradi uboja 62-letnika na ozemlju Ukrajine, dogodek pa naj bi se zgodil zadnjega februarskega dne oziroma četrti dan ruske invazije. Kot piše Guardian, mladenič v procesu sodeluje z oblastmi in krivdo za umor neoboroženega civilista priznava.

Kot pravi obtožnica, je mladi vojak poveljeval tankovski enoti, ko je med napadom s štirimi drugimi vojaki ukradel avto in med begom naletel na 62 letnega kolesarja. Nič hudega slutečega domačina je obtoženi na ukaz ustrelil, saj so se vojaki zbali, da bi jih kolesar lahko izdal.

Ruski vojak se je v vojno po svojih besedah odpravil zato, da bi s plačilom podprl svojo mati, omenjeni dogodek pa je v videu, ki so ga ukrajinske oblasti objavile ob njegovi aretaciji v začetku maja, opisal kot navadno izpolnjevanje ukaza.

Ukrajinska glavna tožilka, Iryna Venediktova, je povedala, da je to prvi primer, na zalogi pa jih imajo še okoli 11 tisoč in 40 že znanih osumljencev. »S tem procesom dajemo jasno sporočilo, da noben obsojenec, ki je ukazal ali sodeloval pri zločinih v Ukrajini, ne bo ušel odgovornosti za svoje dejanje,« je dodala tožilka. Odvetnik obtoženega vojaka pa je še dodal, da primer njegovega ubogljivega klienta v ukrajinski pravni praksi še nima precedensa. 

Kot še piše Guardian, bo že v naslednjih dneh stekel naslednji proces proti dvema ruskima vojakoma, ki sta sodelovala pri obstreljevanju civilnega poslopja v bližini Harkova.

Tožilci pravijo, da bi lahko prišlo do več dodatnih sojenj, potem ko bodo identificirali na tisoče možnih zločinov, ki so jih zagrešile ruske sile. Moskva pa ob tem zanika, da so njihove enote ciljale na civiliste.