Iz zasebne v javno fakulteto

S posvetovalnimi referendumi ustavljajo "parcialne interese ene stranke"

G.G./STA
6. 4. 2022, 14.52
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 14.54
Deli članek:

Janševe vlada želi pred iztekom mandata po skrajšanem postopku uvesti korenite spremembe na področju socialne politike in socialnega dela ter javno šolstvo podrediti parcialnim interesom ene stranke, ocenjujejo v Levici.

STA
/

V okviru strank KUL so vložili predlog za posvetovalni referendum o odloku, s katerim nameravajo vladajoče stranke novomeško fakulteto za industrijski inženiring (FINI)  iz zasebne preoblikovati v javno fakulteto. V Levici so poskus vladajoče koalicije označili za političen manever, s katerim bo zasebna ustanova, katere vodstvo in ustanovitelji so blizu vladnim strankam, postala del javnega izobraževalnega sistema, z namenom izčrpavanja javnih sredstev ter zagotavljanja nadaljnjega dostopa do vzvodov moči. To pomeni, da državni zbor na današnjem nadaljevanju izredne seje o odloku ne bo glasoval oziroma da je odločanje preloženo, dokler se poslanci ne bodo izrekli o predlogu za referendum.

V Levici so vložili še pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o novelah zakonov o socialno-varstvenih prejemkih ter o starševskemu varstvu in družinskih prejemkih.

Noveli zakona o socialno varstvenih prejemkih ter zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih po navedbah Levice vsebujeta več spornih posegov v sistem socialnega varstva. Po njihovem mnenju je najbolj problematična uvedba avtomatizma pri izplačilu otroškega dodatka in denarne socialne pomoči v materialni obliki ter zmanjšanje otroškega dodatka za 33 odstotkov, kadar otrok po zaključku osnovne šole ne nadaljuje srednješolskega izobraževanja. "Takšno zniževanje obstoječih pravic bi pomenilo dodatno poslabšanje položaja otrok in mladostnikov z manj priložnostmi, ki se soočajo z raznovrstnimi in večplastnimi težavami," so navedli.

V Levici so prav tako podprli in sopodpisali zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o elektronskih komunikacijah, ki so jo pripravili v LMŠ. Predlagani vladni zakon po oceni Levice vsebuje določbe, katerih sprejem bo razširil vpliv vsakokratne vladne garniture v delovanje regulatornega organa in povečal možnost korupcijskih tveganj, še posebej v primerih oz. v subjektih, kjer ima država prevladujoče lastniške deleže. Regulatorni organi morajo ohraniti svojo neodvisnost in samostojnost in ne smejo postati orodje za uresničevanje politične agende in ciljev vsakokratne oblasti, so navedli.