Lepota

Nizka temperatura in nizka vlažnost dodatno poslabšata stanje kože

Zoran Franc
6. 4. 2022, 15.06
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 15.06
Deli članek:

O vplivu nizkih temperatur na kožo smo se pogovarjali z magistrico kozmetike, diplomirano kozmetičarko in diplomirano medicinsko sestro Lauro Sardinšek.

Osebni arhiv
Ne pravijo zaman, da lepota prihaja od znotraj, saj se pogoste napake v prehrani poznajo prav na koži.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Zimske razmere lahko označimo kot za kožo ekstremne razmere. Predvsem koža na obrazu in drugih izpostavljenih delih telesa je pozimi podvržena nizkim temperaturam, vetru, mrzlemu in vlažnemu zraku zunaj, po drugi strani pa toplemu in suhemu zraku v prostorih, kjer bivamo. Ogrevanje prostorov pogosto ne izsušuje le zraka, ampak tudi našo kožo, k suhi koži pa so še posebno nagnjeni posamezniki z atopijskim dermatitisom in luskavico. Zimsko vreme na kožo vpliva neugodno, videti je utrujena, groba, izsušena, primanjkuje ji sijaja, zato ji je treba nameniti posebno nego.

Kako si lahko pomagamo?

Nizka temperatura in pod drugi strani nizka vlažnost zraka poslabšujeta stanje suhe kože, zato je v zimskih mesecih priporočljiva uporaba vlažilnikov zraka. Poskrbite tudi za primerno sobno temperaturo, ta naj bo nižja, vendar ne neprijetna. Ko se odpravljate ven, zaščitite nepokrite dele telesa pred mrazom in vetrom (sicer tudi pred UV-žarki in vročino) z ustreznimi negovalnimi izdelki, ki vsebujejo dovolj lipidov.

Je res, da vroča voda kožo dodatno izsušuje?

Ko se prhate, naj bo to opravilo kratko (5–10 minut), pri tem pa uporabljajte mlačno vodo, saj topla oziroma vroča voda kožo dodatno izsušuje. Izogibajte se uporabi manj kakovostnih oziroma parfumiranih mil ter izdelkov, ki vsebujejo alkohol. Po prhanju kože ne drgnite z brisačo, ampak mokroto le nežno popivnajte in nato na kožo nanesite negovalno mazilo ali kremo, ki ji zagotavlja potrebno maščobo in preprečuje, da bi voda, ki je med prhanjem navlažila povrhnjico, prehitro izhlapela. Kjer je koža še posebej občutljiva in izsušena, nanesite dodatno količino negovalnega izdelka.  

Ko se prhate, naj bo to opravilo kratko (5–10 minut), pri tem pa uporabljajte mlačno vodo, saj topla oziroma vroča voda kožo dodatno izsušuje. Izogibajte se uporabi manj kakovostnih oziroma parfumiranih mil ter izdelkov, ki vsebujejo alkohol.

Kako je s pralnimi sredstvi za perilo?

Tudi nekatere vrste oblačil (predvsem volna) lahko dražijo kožo in jo izsušijo, vzrok pa je lahko tudi uporaba napačnega detergenta ali mehčalca za perilo, zato za pranje oblačil uporabljajte čim manj pralnih sredstev.

Lahko rečemo, da na kožo vpliva tudi prehrana?

Ustrezna nega je pogoj za lepo in sijočo kožo, velik vpliv pa imata tudi življenjski slog in ustrezna prehrana. Študije so pokazale, da povezava med hrano in stanjem kože dejansko obstaja in da lahko neprimerna prehrana kožo tudi izsušuje. 

Če želite čim bolj omiliti težave s suho kožo, je pomembno, kaj pojeste, in nekatere hranilne snovi so še posebej pomembne. Prehrana, ki ni dovolj raznolika in vsebuje premalo vitaminov in mineralov, nenasičenih maščobnih kislin in drugih hranil, lahko okrepi težave s suho kožo. Določen delež prehrane morajo tako predstavljati esencialne maščobne kisline, predvsem omega 3 in omega 6; njihovo pomanjkanje ali nepravilno razmerje lahko vodi do pojava suhe kože. Študije so namreč pokazale, da dopolnjevanje prehrane z ribjim oljem, ki je bogato z omega 3, pomaga hidrirati kožo in posledično zmanjšati srbenje. Če imate suho kožo, je lahko vzrok tudi v pomanjkanju vitamina A, velik vpliv na suho kožo pa imajo tudi drugi vitamini in minerali, denimo vitamini B, C, D, E in folna kislina.

Kakšen pomen pa ima pitje tekočine?

Pitje tekočine sicer nima neposrednega vpliva na kožo in ne pripomore neposredno k vlaženju kože, saj ima ta povsem svoj mehanizem vlaženja, vendar ima vrsto pozitivnih učinkov na organizem, kar se ne nazadnje odraža na koži. 

Kako lahko še poskrbimo za dobro regeneracijo?

Velikokrat pozabimo na naš največji organ – kožo in njen zdrav videz. Že ko boste svojemu telesu priskrbeli dovolj počitka in spanja, boste poskrbeli za kožo, saj se takrat intenzivno obnavlja. Da pa bo še bolj sijoča in zdravega videza, si vzemite nekaj časa za posebno nego ter jo razvajajte z nežnim pilingom in hranilno masko za obraz.

Osebni arhiv
Če želite čim bolj omiliti težave s suho kožo, je pomembno, kaj pojeste, in nekatere hranilne snovi so še posebej pomembne.