Zdravje

Razstrupljanje jeter – Kaj drži in kaj ne drži

M.Z.
4. 4. 2022, 08.04
Deli članek:

V telesu se pogosto nakopičijo strupene in škodljive snovi, zato je zelo dobra naložba v naše zdravje, če se nekajkrat letno razstrupimo. Večina pa žal še vedno ne ve, kako pravilno razstrupiti jetra, zato vam v nadaljevanju razkrijemo, kaj drži in kaj ne drži, ko se lotimo razstrupljanja.

Glavni razstrupljevalni organ v telesu so jetra

Drži. Jetra so glavni razstrupljevalni organ in poleg opravljajo še preko 500 drugih življenjsko pomembnih funkcij. Tako med drugimi uravnavajo kemično sestavo krvi, iz nje odstranjujejo strupene kemične snovi in jih razgradijo, vsrkavajo glukozo in jo shranjujejo v obliki glikogena, v kri sproščajo glukozo, ko se v njej zmanjša in so torej kot baterija telesa. Aktivno sodelujejo tudi pri prebavi, saj proizvajajo in izločajo žolč, ki je potreben za prebavo hrane.

Jetra ne bolijo

Drži. Jetra so organ brez živcev, zato običajno ne zaznamo bolezni jeter, dokler ni ta že zelo napredovala. Zato je pomembno, da preventivno poskrbimo za zdrava jetra in le ta razstrupimo. Preobremenjenost jeter se navadno kaže s simptomi kot so; pomanjkanje energije, utrujenost, slaba in počasna prebava, zvišana raven holesterola v krvi, previsoka telesna teža in nabiranje maščob okoli trebuha.

Zamaščena jetra so splošen zdravstveni problem

Drži. Nekoč smo bolezni jeter v pripisovali le alkoholikom, danes pa je glavni vzrok za zamaščenost jeter preobilno prehranjevanje, preveliko uživanje maščob in debelost. Lahko rečemo, da ima takšna zamaščenost jeter že značilnosti epidemije. Pri nas se s to težavo srečuje že vsak četrti državljan Slovenije.*

Jetra zamasti mastna prehrana

Ne drži. Jetra najbolj zamastijo predelana in ocvrta hrana, transmaščobe, prevelik vnos sladkorja, sladke pijače in alkohol, ter pa seveda tudi dolgotrajno uživanje sintetičnih zdravil.

Ocvrta hrana prispeva k zamaščenosti jeter.

Razstrupimo se lahko v 30 dneh

Ne drži. Nemogoče je, da se bodo jetra obnovila v nekaj dneh ali tednih, če smo jih pred obremenjevali več mesecev ali let. Jetra za razstrupljanje in obnovo dokazano potrebujejo tri mesece. Zato je še toliko bolj pomembno, da posežemo po daljši, trimesečni terapiji, ki bo poskrbela za celovito regeneracijo jeter.

Prehrana je dovolj za učinkovito razstrupljanje

Ne drži. Hrana je sicer zelo pomembna, vendar je potrebno ob tem poskrbeti tudi za gibanje. Učinkoviteje se bomo razstrupili, če vsak dan namenimo vsaj 30 minut neki obliki vadbe.

Silimarin, ki ga najdemo v semenih pegastega badlja ima močan antioksidativen učinek, hkrati pa pospešuje obnovo poškodb jeternih celic, ki nastanejo zaradi tvorbe prostih radikalov.

Za razstrupljanje jeter je dovolj, če uživam pegasti badelj

Ne drži. Jetra so organ, ki za opravljanje svojih funkcij potrebuje več različnih hranil. Za učinkovito razstrupljanje je priporočljivo, da si pomagamo s prehranskimi dodatki, ki poleg učinkovine silimarin iz pegastega badlja vsebujejo še vitamine B kompleksa, vitamin E in zdravilne učinkovine, ki pripomorejo k obnovi in zaščiti jeter. Takšna sta indijska kosmulja in golostebelni sladki koren.

*Lekarniška zbornica Slovenije, 2018