Neredno, močno ali izostalo

Kako ščitnični hormoni vplivajo na menstruacijo

Mojca Kopriva
2. 4. 2022, 14.14
Deli članek:

Nepravilen ciklus je lahko zgolj posledica stresa, življenjskega sloga in navad, kot je pretirana telovadba, ali pa različnih zdravstvenih stanj. Eno od njih je tudi hipotiroidizem.

Dreamstime
Menstrualne težave so pogostejše pri ženskah z napredovalim hipotiroidizmom.

Po navedbah ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje je hipotiroidizem stanje, pri katerem ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, pogosteje pa se razvije pri ženskah. Ščitnični hormoni igrajo pomembno vlogo v telesu, od regulacije energije do telesne temperature. Če ne nastane dovolj ščitničnih hormonov, se bo veliko funkcij v telesu upočasnilo in pričakujete lahko zaprtje, utrujenost, krče, bolečine v sklepih, suho kožo, depresijo, pa tudi nepričakovano povečanje telesne teže, poroča portal Everydayhealth.com.

Hormonske spremembe

Hipotiroidizem lahko vpliva tudi na menstrualni ciklus, tako da sproži vrsto hormonskih sprememb, ki vplivajo na reproduktivni sistem. Zgodi se naslednje: ko se raven ščitničnega hormona zmanjša, bo hipotalamus v možganih ustvaril več hormona tirotropina, hipofiza pa bo sprostila odvečni ščitnični hormon. Visoke ravni prolaktina nato zavirajo proizvodnjo hormona, ki sprošča gonadotropin (GnRH) v hipotalamusu. Tu se pojavi težava, ker je GnRH potreben za proizvodnjo hormona, ki spodbuja proizvodnjo foliklov. Ti hormoni so potrebni za normalno delovanje jajčnikov, in če je stanje moteno, se lahko pojavi nepravilen cikel. Spremembe ravni prolaktina lahko povzročijo spremembo načina nadzora ščitnice v jajčnikih in s tem vplivajo na menstruacijo. Ženske, ki trpijo zaradi hipotiroidizma, lahko tako doživijo zelo močne menstruacije, zaostajanje ali neredne menstruacije, simptomi pa so odvisni od tega, kako napreduje hipotiroidizem. Menstrualne težave so lahko pogostejše pri ženskah z napredovalim hipotiroidizmom.

Kdaj na obisk k zdravniku

Če opazite spremembe, je pomembno, da ugotovite vzrok. Če ga ne morete najti sami, obvezno obiščite zdravnika. Če tega ne storite, se lahko pojavijo zapleti, kot so anemija, nizka telesna temperatura in bolezni srca. Seveda so težave s ščitnico lahko eden od vzrokov sprememb cikla, lahko pa nanj vplivajo tudi policistični jajčniki, okužbe ali rak. Če menstruacija nastopi v razmiku manj kot 21 dni ali če menstruacije nimate tri mesece, morate obiskati zdravnika, ki bo opravil potrebne preiskave in preveril raven različnih hormonov. Če gre za hipotiroidizem, bodo vaše ravni TSH povišane, raven prostih ščitničnih hormonov pa nizka. Če že veste, da imate hipotiroidizem, in ste opazili spremembe v svojem ciklusu, obiščite zdravnika zato, da preveri raven hormonov, ki naj ustreza terapiji. Če se menstruacija ni ustalila in je TSH v mejah normale, je pametno, da se dogovorite za pregled pri ginekologu, da bo lahko ocenil morebiten vzrok.

Kako stanje vpliva na plodnost

Če načrtujete nosečnost, lahko to stanje prekriža vaše načrte. Ženske s hipotiroidizmom lahko razvijejo kratko lutealno fazo, to je obdobje med ovulacijo in menstruacijo. Lahko se pojavijo tudi nenormalne ovulacije ali pa jih sploh ni. Spremembe v menstruaciji ne pomenijo vedno slabše plodnosti, vendar mora stanje preveriti zdravnik. Nenadzorovano stanje lahko poveča možnosti za splav, zato je pomembno, da nadzirate svojo ščitnico, še posebno če veste, da imate težave, ali ste v preteklosti že imeli splav.