Mladosten videz

Krivec za pojav gub in gubic je upad kolagena v telesu

Zoran Franc
3. 4. 2022, 12.13
Deli članek:

Želite ostati večno mladi? To je želja mnogih, a zavedati se moramo, da se staramo od trenutka, ko se rodimo.

Laura Sardinšek
Izbiro kozmetičnega izdelka prilagodimo starosti, tipu kože in njenemu trenutnemu stanju.

Pa vendar, kako bi lahko svojo mladost in lepoto ohranili čim dlje? Kdaj začeti uporabljati pomlajevalne izdelke in na kaj moramo paziti? O tem smo se pogovarjali z magistrico kozmetike, diplomirano kozmetičarko in diplomirano medicinsko sestro Lauro Sardinšek.

Laura, najverjetneje si vsi želimo čim dlje ostati mladi oziroma mladostni. Kako je z uporabo anti-age oziroma pomlajevalnih izdelkov, sploh delujejo in kaj je tisto, kar naše staranje dodatno pospešuje?

Osebni arhiv
Laura Sardinšek

Staranje je naraven fiziološki proces, ki se pravzaprav začne že ob rojstvu, na koži pa se prvi znaki staranja začnejo pojavljati po 25. letu, saj se po tej starosti začne količina kolagena v koži zmanjševati. Pri nekaterih se opazne spremembe staranja pojavijo že prej, pri drugih nekoliko kasneje. Na staranje vplivajo različni dejavniki – eden izmed pomembnejših je genetska osnova (kot pravijo: če želimo vedeti, kako se bomo starali, moramo pogledati svojo mamo, teto ali babico, in tako si bomo lažje predstavljali, kakšen bo naš obraz čez nekaj let), nikakor pa ne smemo zanemariti zunanjih, okoljskih oziroma vedenjskih dejavnikov, ki dokazano pospešujejo proces staranja. Čezmerna izpostavljenost UV-žarkom zaradi izpostavljenosti soncu je brez dvoma najpomembnejši vzrok prezgodnjega staranja kože. Tako staranje poimenujemo fotostaranje. Zato je uporaba izdelkov za zaščito pred soncem z  zaščitnim UV-faktorjem (najmanj SPF30) pomembna že v otroštvu in rani mladosti.

Lahko rečemo, da opazimo gubice na obrazu zaradi upada kolagena?

Kot rečeno, se količina kolagena zmanjšuje po 25. letu; lahko rečemo, da vsako leto za približno en odstotek. Nezdrav življenjski slog in izpostavljenost škodljivim UV-žarkom obstoječi kolagen dodatno poškodujeta, kar lahko opazimo kot pojav gub in gubic ter ohlapnost kože. Zato je še toliko pomembneje koži zagotoviti pravilno nego. To pomeni, da uporabljamo izdelke, ki kožo ščitijo pred zunanjimi dejavniki, in izdelke, ki preprečujejo poškodbe kože oziroma predvsem kolagena zaradi teh dejavnikov.

Ali to pomeni, da bi lahko izdelke s pomlajevalnimi sestavinami začeli uporabljati v dvajsetih letih?

Kot pravijo za zdravje, da je bolje preventiva kot kurativa, zagotovo velja tudi pri staranju. Ko so na obrazu že prisotne globoke gube in drugi očitni znaki staranja, jih je veliko težje odpraviti oziroma zmanjšati, kot če bi kožo začeli pravilno negovati že pred njihovim pojavom. Naravnemu kronološkemu staranju seveda ne moremo ubežati, lahko pa z odgovornim obnašanjem na soncu in uporabo izdelkov za zaščito kože pred UV-žarki preprečimo fotostaranje, ki je eden izmed poglavitnih vzrokov prezgodnjega staranja kože in pojava hiperpigmentacije. Lahko bi torej rekli, da za uporabo izdelkov za zaščito kože pred UV-žarki nismo nikoli premladi. Za vsako starostno obdobje so potrebne specifične aktivne sestavine v kozmetičnih izdelkih, zato izbiro vedno prilagodimo starosti, tipu kože ter njenemu trenutnemu stanju, saj ni potrebe, da uporabljamo sestavine, ki jih koža še ne potrebuje.

Torej lahko s pravilno izbiro pomlajevalnih izdelkov omilimo prezgodnje staranje?

Staranja ne moremo ustaviti ali preprečiti, a s pravočasno, ustrezno in redno nego kože in zdravim življenjskim slogom ga lahko upočasnimo ter celo preprečimo pojav nekaterih znakov staranja. V želji po ohranjanju mladostnega videza posegamo po raznovrstnih anti-age kozmetičnih izdelkih, ki omilijo znake staranja, vendar se moramo zavedati, da z njimi ne bomo postali znova mladi, lahko pa smo vseeno videti nekoliko mlajši oziroma ohranimo svež in mladosten videz.

Na katere sestavine v izdelkih proti staranju kože naj bomo še posebno pozorni?

Pomemben ukrep proti staranju je uporaba vlažilne kreme, saj lahko s pravočasno in redno uporabo takih izdelkov upočasnimo pojav prvih znakov staranja. Navlažena koža je namreč bolj čvrsta, sijoča in sveža, drobne gubice so manj izrazite. Vlažilni kozmetični izdelki vsebujejo sestavine, kot so glicerol, aminokisline, urea, pantenol, sorbitol in hialuronska kislina. Glavno delovanje slednje je vlaženje kože in zapolnitev manjših gub, torej zmanjšanje znakov staranja kože, zato je mnogokrat poglavitna sestavina anti-age kozmetičnih izdelkov.

Najpogostejše aktivne sestavine pomlajevalnih kozmetičnih izdelkov so UV-filtri za zaščito pred soncem, humektanti (vlažilci), antioksidanti, hidroksi kisline (AHA, BHA, PHA) in retinoidi, zadnje čase pa so vse bolj popularni peptidi.