Češka

Prva članica EU poslala tanke v Ukrajino

G.G./STA
6. 4. 2022, 14.14
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 14.23
Deli članek:

Evropska unija od začetka ruske invazije zalaga ukrajinsko vojsko z orožjem. Češka pa je postala prva država EU in Natova članica, ki je Ukrajini poslala tanke.

Profimedia
Ukrajinska vojska bo pridobila nekaj tankov in drugih vojaški vozil.

Češka je včeraj Ukrajini neposredno poslala tanke T-72 in še druga vojaška vozila. Naložili so jih na vlak, ki jih je prek Slovaške odpeljal v Ukrajino. Doslej članice Nata Ukrajini niso dobavljale oklepnikov, saj je v ozadju tli strah, da bi Rusi takšno vojaško pomoč razumeli kot resno sovražno dejanje Nata. So pa zato pošiljale drugo orožje, od strelnega orožja do protitankovskih raket.

Zelenski pozval k popolni izključitvi ruskih bank

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v današnjem videonagovoru irskega parlamenta znova pozval tuje zakonodajalce h gospodarski, vojaški in diplomatski podpori Ukrajine. "Evropo je potrebno prepričati, da ruska nafta ne sme hraniti ruskega vojaškega stroja z novimi viri financiranja," je po poročanju STA dejal Zelenski in pozval k popolni izključitvi ruskih bank iz zahodnega finančnega sistema. Poudaril je, da je bilo v 42 dneh vojne v Ukrajini ubitih najmanj 167 otrok in opozoril, da obseg vseh grozodejstev v Mariupolju in na drugih ukrajinskih območjih še ni znan, saj spopadi še potekajo,