Velik nasprotnik zahoda

Umrl razvpiti Vladimir Žirinovski, vzel ga je covid

S.R.
6. 4. 2022, 12.39
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 12.59
Deli članek:

V 76. letu starosti je umrl skrajno desni populist in eden najbolj kontroverznih ruskih politikov Vladimir Žirinovski.

Reuters
Vladimir Žirinovski

Vest o smrti Žirinovskega, ki se je zaradi covida dlje časa boril za življenje, so danes potrdili iz ruske dume. Znan je bil zlasti po svojih srditih in provokativnih javnih nastopih, v katerih je ogenj in žveplo v največji meri bruhal na Evropo, ZDA in celoten tako imenovan Zahod. Žirinovski je bil eden ključnih ruskih politikov, ki so na prizorišče stopili po razpadu Sovjetske zveze. Novica o njegovi smrti je prvič odjeknila že pred dvema tednoma, a so iz Kremlja vest pozneje zanikali. Pojasnili so, da je v kritičnem stanju, a da še vedno ostaja upanje, da bo okreval.

Med njegovimi številnimi izpadi, s katerimi se je vestno uvrščal na naslovnice svetovnih in predvsem ruskih medijev, izstopajo grožnje zoper več držav, na katere da bi bilo treba odvreči jedrsko orožje. Vreščal je tudi, da bi morali iz rok Združenih držav iztrgati Aljasko, ter izjavil, da bi morala Rusija svoje meje razširiti do te mere, da bi si lahko »ruski vojaki škornje prali v toplih vodah Indijskega oceana.« S svojimi radikalnimi stališči je bil tako imenovana »sistemska opozicija« ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, a je Putina, ko je bilo to pomembno, vedno podprl, poroča tiskovna agencija Reuters, kjer dodajajo, da je bil za Kremlej uporaben predvsem zato, da so z njegovimi skrajnimi izjavami preverjali odziv javnosti. Nepresenetljivo je podprl tudi rusko priključitev Krima leta 2014, večkrat pa je javno podprl tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Bil je tako velika osebnost, da bi si »brez njega težko predstavljali zgodovino razvoja političnega sistema v sodobni Rusiji,« je Žirinovskemu v čast danes dejal predsednik dume Vjačeslav Volodin.