Zanimivosti

52 odličnih idej za vikend odklop

Oglasno sporočilo
6. 4. 2022, 14.15
Posodobljeno: 13. 4. 2022, 10.51
Deli članek:

Ob reki Donavi je zraslo eno najlepših srbskih mest Novi Sad, poznano kot svobodno mesto glasbe, umetnosti in zabave. Je odprto in strpno mesto s prijaznimi ljudmi, ki so ponosni na svojo kulturno raznolikost. Zato ni nič presenetljivega, da je Evropska unija Novi Sad imenovala za evropsko prestolnico kulture leta 2022. Še en razlog več, da si ogledate to čudovito mesto, ki se ga drži vzdevek » srbske Atene«.

Aleksandar Milutinović

Mostovi povezovanj

S sloganom »Za nove mostove« je mesto Novi Sad leta 2016 osvojil najbolj pomemben naziv s področja kulture Evropske unije, naziv Evropska prestolnica kulture. Čeprav naj bi ta naziv uporabljali leta 2021,pa je zaradi vsem dobro znanih razlogov, leto kulture prestavljeno na letošnje leto.

Programski koncept temelji na štirih mostovih – mostu Ljubezni, mostu Svobode, mostu Upanja in Mavričnemu mostu, ki simbolizirajo zamisel o novih mostovih sodelovanja in izmenjav med umetniki in organizacijami iz Novega Sada in Srbije z evropsko kulturno sceno.

Predstavili se bodo z več kot 1500 kulturnimi dogodki in 4000 domačimi, nacionalnimi in mednarodnimi umetniki. Od tega bo več kot 1700 evropskih in svetovnih umetnikov iz več kot 45 držav pripovedovalo zgodbo Novega Sada skozi perspektivo skupnih evropskih vrednot, a tudi izzivov.

Turistična organizacija Novi Sad je pripravila izbor ponudb za udobno bivanje v  Novem Sadu in okolici.

52 vikendov v Novem Sadu

Preživeti vikend v Novem Sadu je odlična ideja za oddih po delovnem tednu. V rubriki "52 vikendov v Novem Sadu" je Turistična organizacija Novi Sad izpostavila 64 predlogov, kako kvalitetno spoznati in bolje raziskati novosadsko okolico. Predlogi za ogled turističnih znamenitosti so razvrščeni po mesecih, vsak pa si lahko sam izbere in prilagodi, katere turistične znamenitosti bo obiskal. Tako si lahko ogledate 16 samostanov na Fruški Gori, znamenito Petrovaradinsko trdnjavo, muzeje z bogato zgodovino in kulturo, galerije, festivale, med katerimi je najbolj znan festival Exit, podzemne vojaške galerije, kmetije in druge arhitekturne objekte.

Spoznajte utrip vinskih poti

Pokrajina Novega Sada in Fruške Gore ima dolgoletno zgodovino vinogradništva in za njo stoji prav zanimiva zgodba. Načrtovana zasaditev vinske trte na Fruški gori sega v čas vladanja cesarja Marka Avrelija Probusa. Kljub izginotju Rimljanov z zgodovinskega odra, to ni ogrozilo vinogradov na Fruški Gori. Še več, ti so v naslednjih stoletjih preživeli imperije, monarhije, vojne in krizo. Ljubezen do vinogradov in vina ter prizadevnost, s katero so vinarji ohranjali vinograde in znanje vinarstva, je uspešno branila fruškogorske vinograde. Danes to območje slovi po odličnih vinogradih in številnih znanih vinskih kleteh, ki so dosegla svetovno slavo. Bela vinaki so bila nagrajena na najpomembnejših svetovnih tekmovanjih in vinskih ocenjevanjih, pričajo slavo te vinske regije.

Za vse ljubitelje »pijač bogov« je na voljo šest vinskih poti, ki vam bodo pričarale neverjetno izkušnjo, zaradi katere so boste z veseljem vračali v to prekrasno vinogradniško deželo. Več informacij o vinskih poteh najdete tukaj.

Aleksandar Milutinović

Doživite Novi Sad v 3 dneh

V treh dneh zagotovo ne morete spoznati vseh novosadskih zgodb, znamenitosti in pokrajin, lahko pa začutite edinstven obraz multikulturnosti, prisrčnost prebivalcev in zgodovino mesta. Ogledate si lahko znano turistično znamenitost Petrovaradinsko trdnjavo imenovano tudi Gibraltar na Donavi, ki velja za najbolj ohranjeno vojaško utrdbo v Evropi grajeno med 1692 in 1780 letom. Danes Petrovaradinska trdnjava predstavlja prizorišče, ki ga dopolnjujejo številni umetniški ateljeji, Mestni muzej Novi Sad, Galerija in Atelier 61, Planetarij, restavracije in kavarne. Festival Exit, eden najpomembnejših evropskih glasbenih festivalov, poteka na Petrovaradinski trdnjavi. Ob obisku trdnjave vam priporočamo, da si vzamete trenutek zase in uživate v razgledu s terase zgornjega nadstropja trdnjave ter si privoščite eno od specialitet, pripravljenih v kuhinji hotela Leopold Prvi.

Bogato kulturno zgodovino pa razkriva tudi staro mestno jedro Novega Sada, kjer si lahko ogledate renesančne zgradbe med njimi tudi najstarejši hotel Vojvodino iz leta 1855. Ogled si lahko popestrite z gastronomskimi specialitetami, ki jih dopolnjuje odlična izbira vin.

Svoje čare skriva tudi mestno dogajanje ob levem bregu reke Donave, kjer lahko v poletnih mesecih uživate na plažah, med njimi je najbolj priljubljena plaža Štrand, kjer se poleti odvijajo koncerti, športna tekmovanja in festivali. Popoln dan lahko zaključite v prijetnem ambientu ribjih restavracij ali z okušanjem tradicionalnih jedi.

Izven mestnega jedra se lahko podate na raziskovanje Nacionalnega parka Fruška gora z ohranjenimi ekosistemi in kompleksom srbskih pravoslavnih samostanov. Obiskovalci se lahko svobodno podajo v smeri ene od štirih piknik poti: Čenejske poti, ki se nadaljujejo naprej proti Fruški gori, poti okoli Futoga in okolice ter nazadnje poti okoli Kovilja in okolice. Ob tem lahko izkoristite prednosti lokalnega javnega prevoza ali storitev rent-a-car, pri čemer upoštevajte, da boste potrebovali en dan, da opravite vsako od zgoraj omenjenih poti. V neposredni bližini Novega Sada je polno podeželskih in vinskih predelov, kar vse skupaj prispeva k temu, da bo vaše doživetje Novega Sada kar se da raznoliko in popolno.

Več informacij, kako najbolje začutiti Novi Sad v treh dneh najdete tukaj.

Vse podrobnejše informacije najdete na  spletni strani: https://novisad.travel/
Vabljeni v Novi Sad!

Aleksandar Milutinović