Zavrnil sporazum o širitvi parka

Postojnski župan odrekel podpis Vizjakovemu načrtu: "Bilo bi nepošteno do občanov."

L.J./STA
6. 4. 2022, 14.43
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 14.59
Deli članek:

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak bi moral danes z občinami Logatec, Cerknica in Postojna podpisati sporazum o ustanovitvi širšega Notranjskega regijskega parka.

Bobo
Vizjak je bil po odločitvi postojnskega župana vidno presenečen.

Okoljski minister Andrej Vizjak je moral na koncu podpisati le z dvema, z logaškim in cerkniškim županom. Postojnski župan Igor Marentič je namreč na samem dogodku presenetil z odločitvijo, da sporazuma ne bo podpisal.

Marentič je dejal, da sicer soglaša z ustanovitvijo regijskega zavoda, in s tem, da z njim upravlja nekdo, ki to področje obvlada iz preteklosti. A je dodal, da so dogovori tekli prehitro, da mu minister ni odgovarjal na pomembna vprašanja - predvsem glede stroškov delovanja, območja, ki ga bo zajemal park, ter omejitev znotraj območja, se je odločil, da sporazuma danes ne more podpisati.

"Občina bo z veseljem pri pripravi pogodbe o ustanovitve parka sodelovala tudi v prihodnje, a v tem trenutku je še preveč nejasnosti, kaj vse skupaj pomeni za prebivalce in proračun. Bilo bi nepošteno do občanov, da podpišem nekaj, o čemer vemo premalo," je dodal Marentič na dogodku v Logatcu.

Skrbi ga tudi zastavljena časovnica, saj naj bi vse korake sprejeli v le nekaj mesecih. Določene podatke, ki so sprožili dodatne pomisleke glede podpisa, so na občini dobili šele davi, je dodal.

Vidno presenečeni minister in ostala župana, logaški Berto Menard in cerkniški Marko Rupar, so izrazili razočaranje nad potezo postojnskega kolega, ki naj bi po njihovem videl strahove tam, kjer jih ni. 

Tako so morali slednjega prekiniti za dodatna usklajevanja, nato pa sta k Vizjakovemu podpisu svojega dodala le še župana Cerknice in Logatca. Vizjak je ob tem dejal, da so njegovi nameni pozitivni, saj verjame, da je Notranjski regijski park vreden boljšega in medobčinskega upravljanja, pa tudi sodelovanja države pri tem.

"Verjamem, da bodo tudi v Postojni prepoznali pozitivno vlogo projekta in bo na koncu k njemu tudi pristopila. Gre namreč predvsem za naravo in ohranjanje naravnih vrednot tega dela Slovenije," je dodal okoljski minister. Napovedal je, da bo država v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi ustanovila ter tudi financirala javni zavod.

Notranjski regijski park trenutno deluje le znotraj območja občine Cerknica, po besedah direktorja parka Matevža Podjeda pa zanje podpis sporazuma še ne pomeni kakršnekoli spremembe. Z njim so se občine in država zgolj strinjale, da so pripravljene varovati naravo na razširjenem območju.