Zadnji podatki

Število novookuženih se je znova zavihtelo čez 16.000

S.R.
28. 1. 2022, 09.46
Posodobljeno: 28. 1. 2022, 10.15
Deli članek:

Na področju dnevnih epidemioloških podatkov v Sloveniji zaradi ozkega grla, ki ga predstavljajo premajhne laboratorijske kapacitete, trenutno vlada precejšnja zmeda, epidemiološka slika je posledično nejasna.

Bobo
/

V Sloveniji smo včeraj zabeležili 16.571 primerov okužbe s sars-cov-2, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil pričakovano znova visok, kar 74,4-odstoten. Ker ni natančno znano, kako je z rezultati testov, ki prihajajo iz Nemčije, je primerjava s preteklimi dnevi odveč. Lahko sicer navedemo, da je bilo prejšnji četrtek potrjenih 9860 primerov okužbe, pri čemer je iz te številke umanjkalo večje število testov, ki so jih pozneje v resnici prišteli sobotnemu izkupičku. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 153.334 oseb.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 se je v slovenskih bolnišnicah danes zjutraj zdravilo 719 "covidnih" bolnikov (včeraj 708), od katerih jih je 131potrebovalo intenzivno terapijo (včeraj 126). V zadnjih 24 urah je umrlo osem "covidnih" bolnikov. Vsi "covidni" bolniki sicer niso bolniki, ki so v bolnišnici pristali zaradi covida-19, saj je med njimi veliko tudi takih, ki so jim okužbo potrdili naključno, v bolnišnici pa so se znašli zaradi drugih tegob. Kot je včeraj pojasnila Maja Bratuša, ki je lani štafetno palico vodenja novinarskih konferenc prevzela od takrat uradnega govorca Jelka Kacina, bodo v prihodnje zaradi spremenjenih okoliščin po prihodu omikrona javnost začeli obveščati tudi o tem, kateri pacienti se v bolnišnicah zdravijo zaradi covida in kateri so tam s covidom, a se načeloma zdravijo zaradi drugih težav.