Razbili kriminalno združbo

FOTO: V okolici Ljubljane policisti odkrili dva nezakonita obrata za izdelavo cigaret

R.T.
28. 1. 2022, 09.54
Posodobljeno: 28. 1. 2022, 12.54
Deli članek:

V sodelovanju s francosko policijo in Europolom sta slovenska policija in Furs razbila kriminalno družbo, ki je nezakonito proizvajala tobačne izdelke, namenjene v Francijo.

Furs
Policija in FURS sta preiskavo izvedla v sodelovanju z Europolom in francoskimi varnostnimi organi.

Policisti so v sodelovanju s Finačno upravo RS in ob pomoči francoskih varnostnih organov ter Europola razkrinkali delovanje mednarodne hudodelske združbe, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski Uniji. Glavni cilj tihotapcev je bila Francija. Družba je tobak zakonito uvažala v Slovenijo iz sosednjih držav, med drugim iz Bolgarije, nato pa ga v Sloveniji nezakonito skladiščila in proizvajala ponarejene cigarete.

V akciji so policisti zasegli več kot 38 ton tobaka, 29 milijonov filtrov za cigarete, 2 stroja za drobno rezanje tobaka, 1 stroj za drobljenje tobačnih listov, 1 stroj za izdelavo cigaret, 10 ton cigaretnih škatel, 1 viličar ter elektronske naprave in dokumentacija. Po ocenah Fursa bi na črnem trgu, kamor so bili izdelki namenjeni, s prodajo zaseženega tobaka zaslužili okoli 11,6 milijona evrov.

Furs
Tobak so v Sloveniji predelovali v ponarejene cigarete.

S tovornjaki slovenskih podjetij ponarejene cigarete tihotapili v Francijo

Preiskavo kriminalne družbe so leta 2020 odprli francoski organi. Družba je na območju Slovenije in Poljske proizvajala ponarejene cigarete, nato pa jih preprodajala v Franciji. Francozi so ugotovili, da so najmanj štiri dostave  v  skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij. O tem so obvestili slovenske varnostne in pravosodne organe.

Pridržali dva člana kriminalne družbe, v hišnih preiskavah odkrili dva nezakonita proizvodna obrata

Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo več odredb za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, na podlagi katerih so mariborski kriminalisti  zbirali  dokaze  o navedenih  kaznivih  dejanjih. Skupaj s Fursom so kriminalisti zaznali lokacije, za katere so sumili, da v njih skladiščijo in nezakonito proizvajajo tobačne izdelke.

Na podlagi odredb za hišne preiskave Okrožnega sodišča v Mariboru so policisti ta teden izvedli zaključne preiskovalne aktivnosti in opravili hišne preiskave na 11 naslovih na območju Maribora, Celja in Ljubljane. V hišnih preiskavah so odkrili dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. Tam so policisti naleteli na ogromno količino škatel, polnih tobaka ter na stroje za predelavo tobaka.

Stanko Vidovič, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor, je v izjavi za javnost danes potrdil, da sta se nezakonita proizvodna obrata nahajala v okolici Ljubljane. Prav tako je ugotovil, da so potrdili vpletenost 10 fizičnih oseb in pa 4 gospodarskih družb.

Furs
Skladišče in proizvodnji obrat, v katerem so policisti našli več kot 38 ton tobaka.

V povezavi s preiskavo so pridržali dva člana kriminalne družbe, enega v Sloveniji in drugega na Hrvaškem. Ni še jasno, če gre za slovenske državljane. Pridržana kriminalca bodo po sodiščih preganjali tako francoski kot slovenski organi. Poleg dokazov o nezakoniti prodaji ponarejenih cigaret v Franciji so namreč kriminalisti zbrali tudi dokaze o davčni zatajitvi. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je pri nas predpisana zaporna kazen v višini od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajstih let.